Kleine “sprite” satellieten actief

Ook een vliegend melkpak

Ook een vliegend melkpakVolgens Scientific American zijn er zes kleine “Sprite” satellieten, elk bestaand uit een printje van slechts 4 gram maar barstensvol elektronica, ergens eind juni in de ruimte losgelaten.

 

 

De Sprites zijn het geesteskind van Zac Manchester, KD2BHC, die door Scientific American geïnterviewd werd voor een artikel. De Sprites zijn in een lage baan om de aarde gezet als secundaire payloads van de Letlandse Venta en Italiaanse Max Valier satellieten, die gelanceerd werden vanuit India. Signalen op 437.325 MHz van tenminste één van de aan de buitenzijde gemonteerde Sprites zijn in Californië en New York ontvangen.

Manchester lanceerde in 2014 104 Sprites in een baan om de aarde met de KickSat-1, maar dat ging mis bij het in de ruimte plaatsen.