Nieuwe goedkope transceiver van QRP-labs

qrp-labs-logo

qrp-labs-logo

Doe je niet aan CW, sla dit artikel dan over. Hoewel… Dit nieuwe hebbedingetje doet ook WSPR. Een schitterend kitje van QRP-labs, zowel in opbouw, uitvoering als mogelijkheden. Ongeveer half augustus te koop.

 

We hebben het over een nieuwe monoband 5W CW transceiver kit van QRP Labs.

Wat er allemaal bijzonder aan is:

Makkelijk te bouwen, op een enkel printplaatje van 10 x 8cm, met alle besturingselementen op de print. Een professionele dubbelzijdige print met opdruk, keuze voor de banden 80, 40, 30, 20 of 17m.

Uitgangsvermogen tussen de 3-5W CW (afhankelijk van de voedingsspanning), 7-15V voeding met Klasse E eindtrap, waardoor de transistoren koel blijven… Zelfs zonder koelplaat. Verder een 7-elements laagdoorlaatfilter zodat je aan alle AT eisen voldoet, en CW envelope shaping voor het voorkomen van key clicks. Een ontvanger met zeer goede prestaties en tenminste 50dB ongewenste zijbandonderdrukking. Verder een 200Hz CW filter zonder ringing, een Si5351A DDS VFO met rotary encoder afstemming.

16 x 2 blauwe backlight LCD scherm

Iambic keyer of straight key worden ondersteund door de firmware. En ben je nog niet zo vaardig in CW, dan zit er ook nog eens een simpele Digital Signal Processing CW decoder in, die ontvangen CW real-time weergeeft op het display. Over display gesproken, daar zit ook een On-screen S-meter op. Verder ondersteunt het ding Full of semi QSK (break-in) door gebruik te maken van snelle solid-state zend/ontvangstomschakeling. Hij heeft frequentie presets, VFO A/B Split werken (handig bij pile-ups), RIT, instelbare CW Offset, instelbare sidetone frequentie en volume.

Connectors: Power, 3.5mm keyer jack, 3.5mm stereo koptelefoon jack, BNC HF uitgang. Onboard microswitch die gebruikt kan worden als simpele straight Morse key, Ingebouwde test signaal generator en afregelhulpjes zodat je de afregeling makkelijk zelf kunt doen.
Ingebouwde testapparatuur: Voltmeter, HF vermogensmeter, frequentie teller, signaal generator. Hij ondersteunt daarnaast baken mode, naar keuze met automatische CW of WSPR. Er zit een GPS interface op voor referentie frequentie kalibratie en timing (voor WSPR baken).

Helemaal enthousiast ben ik over de ontvanger: in de laatste RAZzies stipte Ben PA9B in de beschrijving van zijn Digitalis al aan dat er bij direct conversie toch een mogelijkheid bestaat om ongewenste zijbanden te onderdrukken, maar daarvoor heb je quadratuurdemodulatie nodig waarbij twee (LO) signalen nodig zijn die 90 graden in fase verschoven zijn. En dat is doorgaans lastig te maken. Maar hier wordt zeer vernuftig (en volgens mij nog niet eerder vertoond) gebruik gemaakt van de meerdere oscillatoren die een Si5351A aan boord heeft (waardoor met een beetje handigheid ook multi-band mogelijk zou moeten zijn, maar dan moet je over de software beschikken). Daardoor wordt met een direct conversie principe toch een ongewenste zijbandonderdrukking van meer dan 50dB gehaald. Ik ken genoeg kristalfilters die het niet halen. En het maakt het terugkomen op een CQ roepend station geen gok van 50%. En dat voor €41… Binnenkort in dit theater:

http://qrp-labs.com/qcx