AT rolt illegaal radiostation op

AT-logo

AT-logoDe storing van tv, internet en telefonie van KPN bij een aantal Limburgse klanten van de operator is voorbij na het uit de lucht halen van een illegaal radiostation. Dat laat Agentschap Telecom weten. Afgelopen maandag zijn de uitzendingen van het radiostation stopgezet.

 

 

Er waren al enige tijd dagelijkse verstoringen van tv, internet en telefonie bij een aantal KPN-klanten in Zuid-Limburg. Dit, in combinatie met toegenomen meldingen over storingen in de 6MHz-band leidde tot een onderzoek van het agentschap. Afgelopen maandag werd in overleg met de lokale politie een inval gedaan in een woning waar vandaan zonder vergunning radio-uitzendingen plaatsvonden die de storingen veroorzaakten.

Elk jaar honderden storingsmeldingen

Elk jaar behandelt het agentschap vele honderden storingsmeldingen, die variëren van het niet kunnen bellen of internetten tot aan hulpdiensten die niet meer met elkaar kunnen communiceren. In enkele gevallen worden deze storingen veroorzaakt door illegale uitzendingen.

De 6 MHz-band wordt wereldwijd gebruikt door onder andere overheden en bedrijven. Ook de scheepvaart maakt vaak gebruik van de frequenties in deze band. Afhankelijk van de radiocondities reikt het signaal overdag tot wel 800 kilometer en 's nachts kunnen deze radiosignalen tot wereldwijde verbindingen leiden. Uitzenden in de 6MHz-band zonder vergunning is strafbaar.

Harder optreden tegen etherpiraterij

Het AT treedt sinds 2013 harder op tegen etherpiraterij, omdat legale diensten zoals radio-uitzendingen maar ook mobiele communicatie verstoord worden. Een harde kern blijft echter over die steeds verder gaat om opsporing te dwarsbomen, zo stelde het agentschap in zijn jaarverslag. de aanpak van deze groep wordt steeds lastiger.