Eritrea en Ethiopië vechten nog steeds in de 40m band

iaru

iaruHet is zo'n beetje elke maand hetzelfde liedje, en ook deze keer vermeldt de juli uitgave van de International Amateur Radio Union Regio 1 (IARU R1) Monitoring Systeem (IARUMS) nieuwsbrief dat Radio Eritrea en Radio Ethiopië nog steeds een oorlog uitvechten in het phone gedeelte van de 40m band. IARU Regio 1 omvat Europa, Afrika, het Midden Oosten en Noord Azië.

 

“De vijandige broertjes waren dagelijks actief op 7.150 en 7.175 kHz,” zegt IARUMS coördinator Wolf Hadel, DK2OM. “Eerdere klachten werden niet gehonoreerd. Geen enkele verandering.” Radio Ethiopië stoort opzettelijk Radio Eritrea op beide frequenties door witte ruis uit te zenden, zegt Hadel.

Verderop in de 40 meterband zendt Radio Hargaysa vanuit Somalië regelmatig uit op 7.120 kHz en is dagelijks te horen in Australië en Japan. Op 7.200 kHz zat de “Firedrake Jammer” vanuit China bovenop een omroepstation uit Taiwan. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie. De Firedrake (vuurdraak) jammer stoort Amateur Radio signalen op 40 en 20 meter al sinds meer dan 10 jaar, en stoort ook omroepuitzendingen van de Voice of America, Radio Free Asia en de BBC. De naam van de jammer is afgeleid van een lang Chinees volksliedje dat de jammer uitzendt.

Zogenaamde “cluster bakens" vanuit Rusland zijn een ander probleem en worden gemeld in de 80- en 40-meter CW/digitale segmenten. Deze CW signalen duiken op op frequenties boven 3.590 kHz en in de buurt van 7.039 kHz en identificeren zichzelf met een drie-letterige R-prefix. Volgens IARUMS worden ze gebruikt door de Russische marine.

Over the Horizon (OTH) radarsignalen blijven ook steeds maar gebruik maken van de exclusieve Amateur Radio 40, 20, 15 en 10-meter toewijzingen.