Nieuwe frequenties voor WSPR, JT65, JT9 en FT8

Stukkie spectrumSinds enige weken is er een prerelease canditate van de WSJT-X software beschikbaar (WSJT-X 1.8.0 rc1). Als je daar naar de voorgestelde frequenties kijkt (de zogenaamde "default"-frequenties, gespecificeerd als 'dial frequency' / USB; de echte zendfrequenties liggen hoger!), dan valt op dat daar een afwijking zit ten opzichte van de tot nu toe gebruikte frequenties. Dat geldt alleen voor de modes WSPR, JT65, JT9 en de nieuwe populaire digimode FT8.

 

Lees “Nieuwe frequenties voor WSPR, JT65, JT9 en FT8” verder

Eritrea en Ethiopië vechten nog steeds in de 40m band

iaruHet is zo'n beetje elke maand hetzelfde liedje, en ook deze keer vermeldt de juli uitgave van de International Amateur Radio Union Regio 1 (IARU R1) Monitoring Systeem (IARUMS) nieuwsbrief dat Radio Eritrea en Radio Ethiopië nog steeds een oorlog uitvechten in het phone gedeelte van de 40m band. IARU Regio 1 omvat Europa, Afrika, het Midden Oosten en Noord Azië.

 

Lees “Eritrea en Ethiopië vechten nog steeds in de 40m band” verder

EZ wil meer ruimte in 3,5 GHz band voor uitrol van 5G

hoop antennesHet ministerie van Economische Zaken wil de mogelijkheden in de 3,5 GHz-band verruimen, om de toepassingen van 4G en 5G meer ruimte te geven. Het spectrum tussen 3,4 GHz en 3,8 GHz is in principe beschikbaar voor mobiele communicatie en wordt ook al gebruikt voor mobiel internet.

 

 

Lees “EZ wil meer ruimte in 3,5 GHz band voor uitrol van 5G” verder