FT8 aanpassingen in nieuwe pre-release WSJT-X

Stukkie spectrum

Stukkie spectrumEr is een nieuwe "pre-release" versie beschikbaar van WSJT-X. Dit is de Amateur Radio digital software suite die ontwikkeld is door Joe Taylor, K1JT, dat onder meer de in toenemende mate aan populariteit winnende FT8 mode bevat. De release van 2 september, WSJT-X versie 1.8.0-rc2, lost een aantal problemen op, heeft betere prestaties en er zijn wat nieuwe features toegevoegd.

 

De implementatie van FT8 en de bijbehorende auto-sequencing feature kan nu meer en werkt ook makkelijker," zegt Taylor in de release notes. "De decoder is sneller en beter. Deze bevat nu signal subtraction, multi-pass decoding, en het gebruik van verzamelde 'a priori' informatie naarmate een QSO vordert. De gevoeligheid gaat nu diep tot wel -24 dB in sommige omstandigheden."

Taylor zegt ook dat signalen die elkaar "twee en drie diep" overlappen, regelmatig gedecodeerd worden op feitelijk dezelfde frequentie en in een volgepakte band. "We zien soms meer dan 30 decodes in een enkel 15-seconde interval binnen een 2 kHz window." Daarnaast is de North American VHF Contesting Mode uitgebreid zodat deze nu de FT8 en MSK144 modes ondersteunt, en het WSJT-X User manual is op veel punten aangepast.

"Afhankelijk van welke versie je hiervoor draaide, kan het nodig zijn om een eenmalige reset van de standaard lijst van voorgestelde werkfrequenties te doen," zegt Taylor. Sommige nieuwe features zijn besproken in de WSJT Meteor Scatter and Weak Signal Group https://groups.yahoo.com/neo/groups/wsjtgroup/info.

Digital modes zoals JT65 en FT8 vereisen dat de interne klok van je computer heel precies loopt. Als de klok van je computer meer dan 1 of 2 seconden afwijkt, zal het moeilijk of onmogelijk blijken om verbindingen te maken. De WSJT-X documentatie beveelt aan gebruik te maken van Meinberg NTP http://www.meinbergglobal.com/english/sw/ntp.htm op Windows machines om te synchroniseren met internet time servers.

Het Logbook of The World (LoTW http://www.arrl.org/logbook-of-the-world) ondersteunt nu ook het uploaden van FT8 verbindingen na een TQSL configuratiebestand update, dat uitgekomen is kort na de presentatie half augustus van de nieuwe ADIF standaard (versie 3.0.6 http://adif.org/306/ADIF_306.htm) met ondersteuning van FT8. — Met dank aan de ARRL Contest Update http://www.arrl.org/the-arrl-contest-update

De nieuwe WSJT-X release vind je op https://www.physics.princeton.edu/pulsar/K1JT/wsjtx.html