Frequentieveiling 4G en 5G in najaar 2019

Hamertje

HamertjeHet ministerie van Economische Zaken heeft de landelijke frequentieveiling voor 4G en 5G mobiele netwerken gepland voor het najaar van 2019. Het gaat om de landelijke veiling van alle frequentieruimte op de zogenoemde 700, 1400 en 2100 MegaHertz (MHz) banden.

 

 

Via deze infrastructuur kunnen telefonie- en internetproviders snelle mobiele communicatie bieden aan bedrijven en consumenten zoals 4G en 5G. De beschikbare ruimte wordt voor twintig jaar (2020-2040) geveild aan geïnteresseerde partijen. 

Eerder maakte minister Kamp al bekend bij de toekomstige veiling van frequenties een dekkingsverplichting op te gaan leggen. De verplichting geldt specifiek voor gebieden in Nederland waar de mobiele verbinding nog niet goed genoeg is. De veiling wordt ingericht op basis van de later in 2017 te publiceren Nota Mobiele Communicatie. Eerder dit jaar werd een concept versie daarvan openbaar geconsulteerd. Het ministerie van Economische Zaken verwerkt op dit moment de reacties daarop van bedrijven en experts. 

Bij een latere veiling zal specifieker worden gekeken naar de wens van bedrijven om bij hun processen zelf gebruik te kunnen maken van draadloze communicatie. Activiteiten als geautomatiseerde containeroverslag in een zeehaven, de afhandeling van bagage op een vliegveld of parkeerbeheer werken niet zonder een altijd beschikbare en betrouwbare draadloze communicatieoplossing. De vraag van bedrijven naar en het aanbod van deze toepassingen sluiten nog niet altijd op elkaar aan. 

Om dit te verbeteren, wil het ministerie van Economische Zaken ook extra frequentieruimte vergunningvrij beschikbaar stellen of laten delen voor deze bedrijfsspecifieke toepassingen. Het vergunningvrij gebruik van de 2100 MegaHertz band wordt daarbij niet als optie gezien. 

Een nieuw kabinet zal op basis van de definitieve Nota Mobiele Communicatie beslissingen nemen over de andere frequenties die de komende jaren verdeeld gaan worden. Deze frequenties kunnen ook gebruikt worden voor bedrijfstoepassingen. Het ministerie van Economische Zaken is voornemens deze nota eind 2017 naar de Tweede Kamer te sturen.