Rode Kruis vraagt amateurs om hulp

favicon

faviconMenig radioamateur, gepassioneerd over schijnbaar oude techologieën, wordt soms bewonderd om zijn kennis maar over het algemeen wordt er lacherig gedaan over die fossiele technieken. Incidenten zoals natuurrampen kunnen er echter snel voor zorgen dat de aldus geconserveerde kennis dringend nodig is.

 

 

Dit blijkt uit de recente zware stormen die de afgelopen weken door het Caribisch gebied zijn getrokken. In Puerto Rico is er niet veel meer over van de normale mobiele telefooninfrastructuur, waar we inmiddels aan gewend zijn geraakt. Aangezien een functionerende communicatie absoluut noodzakelijk is om effectieve hulpmaatregelen te organiseren, grijpt men nu terug op de technische reserve van de radio amateurs.

Concreet heeft het Amerikaanse Rode Kruis een officieel verzoek gedaan aan de ARRL, de vereniging van radio amateurs in de Verenigde Staten. In de VS worden nu dringend 50 amateurs gezocht die in de komende dagen naar Puerto Rico kunnen vliegen, waar ze ervoor moeten zorgen dat de hulpdiensten in de afzonderlijke regio's met elkaar en met de centrale coördinatiecentra kunnen communiceren.

Het vinden van de juiste mensen voor deze missie is niet helemaal zonder problemen, want ondanks de urgentie zijn er verschillende eisen die het Rode Kruis aan vrijwilligers stelt. Dit is ook nodig om uiteindelijk echt een hulp te zijn en geen extra probleem. Potentiële helpers moeten dus een korte achtergrondcheck doorlopen en een basisopleiding krijgen in rampbestrijding. Het Rode Kruis neemt bijna alle kosten voor haar rekening – het enige wat je mee moet nemen is drie weken verlof.

Amateurs zijn vanzelfsprekend een uitstekende keuze in een dergelijke situatie. In de regel werken ze met radiosystemen die al decennia lang technisch hun bestaansrecht hebben bewezen. Bovendien kunnen ze over zeer lange afstanden communiceren en hebben ze meestal ook de technische kennis om hun radiosystemen provisorisch weer in de lucht te brengen in geval van problemen.

Er is al 50 jaar een samenwerkingsverband tussen de Amerikaanse amateurs en het Amerikaanse Rode Kruis. "Dit is echter de eerste keer dat er een hulpverzoek van deze omvang wordt gedaan," aldus de ARRL.