Laatst levende Bletchley Park luisteraar overleden

Station X

Station XDe laatste nog levende luisteraar van Bletchley Park, die Nazi berichten onderschepte en doorspeelde naar de geallieerde codebrekers in Bletchley Park, is overleden.

 

 

Alison Robins, 97, leerde zichzelf tijdens de tweede wereldoorlog morse code en Duits en bleef hele nachten op om te luisteren naar de berichten van de onderzeeboten rond de Britse kust.

De veteraan uit de tweede wereldoorlog (ook wel Wren genoemd) vertelde haar kinderen: "Iedereen die je zegt dat zwarte koffie je wakker houdt, heeft het mis. Het enige dat je wakker houdt is de gedachte dat als je in slaap valt, er mensen zullen sterven".

Alison had de taak om berichten door de geven aan Station X – dat later Bletchley Park bleek te zijn.

Ze sprak maar zelden over haar oorlogsjaren die doorgebracht werden op geïsoleerde locaties langs de kustlijn, waarbij berichten van de vijandelijke schepen onderschept werden, nadat ze zich zowel morse code als Duits aangeleerd had.

Alison's dochter denkt dat het de meest opwindende jaren van haar moeder's leven geweest zijn. Jill Hazell zegt: "Ze was de laatste die nog over was – er waren er maar weinig die morse code en Duits beheerste: daar waren er maar een hand vol van. Ik denk dat ze best intelligent geweest is – ze verliet school met bijna niets".

"Ze hielden zich aan de Official Secrets Act – zelfs nadat de film over Bletchley Park uitkwam. Ze sprak er niet over."

Alison leerde zichzelf morse code zodat ze haar baan als stewardess in kon ruilen voor een dienstverband bij de wrens. De man van Alison, Maurice, sprak eveneens Duits en werd na de oorlog naar Duitsland gestuurd om vertaalwerk te doen als voorbereiding op de Nuremberg processen.

Toen hij terugkwam, begon het echtpaar hun eigen verzoeningsacties door de Duitse krijgsgevangenen die in hun tuin werkten kopjes thee te brengen, en ze uit te nodigen voor de lunch.

Alison overleed op 15 oktober in een verzorgingstehuis in Bristol, waar ze verpleegd werd vanwege dementie.