APRS satelliet in baan gebracht

aprs

APRSVrijdag om 0915 UTC is de QIKCOM-1 in zijn baan gezet vanuit het ISS, bevestigd aan het SIMPL ruimteschip. Dit is een APRS digipeater net als het ISS zelf.

 

 

Hoewel hij ook dezelfde ARISS alias ondersteunt als de ISS digipeater, wordt je verzocht om ALIAS APRSAT te gebruiken in je uplinks in plaats van ARISS zodat je alleen QIKCOM-1 activeert met je test uplinks tijdens deze eerste omlopen (1x per minuut zenden). Je kunt 'm ook direct aanspreken via de QIKCOM-1 call.

Met 4 Watt is deze satelliet ongeveer 10 dB sterker dan PSAT(84) en ongeveer net zo sterk als ISS en moet dus makkelijk te ontvangen zijn op de 145.825 downlink.

Alle potentiële IGates worden verzocht hun grondstations te controleren en zich ervan te verzekeren dat men de IGate packets overal ter wereld kan ontvangen tijdens de eerste omlopen om de aarde. Heb je geen IGate, vang de packets dan op en email ze naar qikcom1gmail.com tot we kunnen zien dat iedereen APRS-IS kan bereiken.

De downlink is beschikbaar op http://pcsat.findu.com en ook op http://59.167.159.165/satreporter/index2.html

Omdat hij uit het ISS gezet is, zal QIKCOM-1 uiteraard dezelfde baanparameters hebben als het ISS totdat ze uit elkaar gaan drijven. Dat betekent elke 90 minuten doorgangen over Amerika met aanvang om 0630 EDT in het zuidwesten en eindigend om 1440 PDT in Zuid Californië.

Web pagina: http://aprs.org/qikcom-1.html

Zoals gebruikelijk is QIKCOM-1 niet bedoeld voor ONBEMANDE BAKENS. Hij is alleen bedoeld voor live werken en experimenten.

Probeer geen 2-weg verbindingen te maken tijdens de eerste reeks omlopen. Zet alleen in je STATUS text je zendvermogen en antenne type en zendt alleen BEMAND met tussenpozen van 1 minuut zoals op de web pagina beschreven staat, tijdens deze eerste omlopen. Op die manier kunnen statistische gegevens over de uplink kwaliteit verkregen worden.