Veranderen de nieuwe digitale modes het radio amateurisme

Stukkie spectrum

Stukkie spectrumNadenkertje voor het weekend. De golf aan op software-gebaseerde digitale modes die de laatste jaren over ons uitgestort is, heeft de sfeer op de HF banden veranderd. Er wordt zelfs gesuggereerd dat de populariteit van modes die het mogelijk maakt om verbindingen de maken met stations waarvan beide operators elkaar niet eens kunnen horen, geleid heeft tot een afname van het aantal CW en SSB signalen op banden zoals 6 meter en 160 meter.

 

Traditionele modes vereisen veel meer interactie en moeite aan de kant van de operator, maar de nieuwere digitale modes hebben dat veel minder. De recente opkomst van de nog steeds in beta verkerende "snelle" FT8 mode, die ontwikkeld is door Steve Franke, K9AN, en Joe Taylor, K1JT — vandaar de "F" en de "T" in de mode — roept deze vraag op. Sommigen vragen zich af of met FT8 een einde komt aan een tijdperk en een nieuw, meer minimalistisch, tijdperk begonnen is.

Joe Taylor, K1JT, zegt daarover:

"We zijn net zo verbaasd als iedereen over de snelle acceptatie van FT8 voor het maken van QSO's op de HF banden," zei hij tegen de ARRL deze week. In plaats van FT8 te zien als een totale verandering, ziet hij een scheidslijn tussen dit soort digitale modes en de meer traditionele modes.

"SSB en CW zijn standaard modes," zegt Taylor. "Die zijn goed voor ragchewing (potje ouwehoeren -red), DX-en, contesten, noodverkeer, of verzin het maar. FT8 en de andere modes in WSJT-X https://physics.princeton.edu/pulsar/k1jt/wsjtx.html zijn modes voor speciale toepassingen. Die zijn ontworpen voor meer betrouwbare, foutvrije contacten via zeer zwakke signalen — in het bijzonder signalen die te zwak zijn voor de meer traditionele methoden om nog bruikbaar te zijn, of zelfs te zwak zijn om te horen."

Taylor merkt op dat de uitgewisselde informatie in de meeste FT8, JT65 en andere digital-mode verbindingen "maar nauwelijks meer is dan het absolute minimum om voor een geldige verbinding door te kunnen gaan." Naast de roepnaam en het signaal rapport kunnen stations de locator en bevestigingen uitwisselen.

Radio amateurs gaven recent nog commentaar op een post in de Top Band Reflector, waarin Steve Ireland, VK6VZ, beweerde dat als gevolg van FT8, "160-meter DX-en verander is, misschien wel voor altijd" gedurende de afgelopen weken. Ireland zei dat hij FT8 gedownload heeft maar dat hij zich er niet toe heeft kunnen zetten om het te gebruiken. "Mijn hart ligt er niet," schreef hij. "Mijn computer gaat dan kletsen met de computer van iemand anders, en er is dan geen enkele persoonlijke herkenbaarheid meer zoals iemands CW handschrift of stem. Het menselijke aspect van de radioverbinding is daarmee verdwenen."

In zijn blog http://ve7sl.blogspot.ca/ beschrijft Steve McDonald, VE7SL, niet alleen Ireland's mening, maar ook een aantal reacties daarop, doorgaans niet voorzien van naam of roepnaam. Een reageerder suggereerde dat de verandering die FT8 teweeg brengt, is dat degenen die normaal in CW of SSB uitkwamen, nu naar FT8 zullen verhuizen. "De activiteiten op de FT8 frequentie op elke band is fenomenaal," merkt de reageerder op. Een aantal klaagden dat er geen enkele vaardigheid nodig is voor het maken van verbindingen met gebruik van de op computers gebaseerde digitale modes.

Een ander suggereerde dat FT8 nu al het slachtoffer is van zijn eigen succes, met veel te veel stations samengepakt rond de toegewezen FT8 frequenties. Anderen waren wat filosofischer, met opmerkingen als: "Het stelt amateurs met kleinere stations in staat om met hun radio's en computers verbindingen te maken waartoe ze anders nooit in staat zouden zijn. Dit is fantastisch voor het radio amateurisme!"

Taylor is het daarmee eens. Zoals hij het ziet, zal FT8 geen vervanger worden voor modes zoals CW of SSB. "Desalniettemin is het duidelijk dat — zeker voor de korte termijn — veel amateurs genieten van snelle, minimale QSO's met andere amateurs over de hele wereld, gebruik makend van bescheiden amateur apparatuur," zegt hij. "Voor dit doel is FT8 echt fantastisch."

Want vind jij? Zijn die digitale modes een zegen? Of halen ze het menselijk aspect uit het radio amateurisme?