Aantal amateurs neemt af

VERON

VeronEnkele dagen geleden heeft de secretaris van de Stichting Radio Examens de getallen beschikbaar gesteld van het aantal aanmeldingen en geslaagden. En daaruit blijkt dat het aantal aanmeldingen, dat is dus voor N en F, terugloopt. In 2015 waren er 444 aanmeldingen, in 2017 is dat 410. Ook het aantal geslaagden neemt af. In 2015 kon het Agentschap Telecom 322 nieuwe amateurs inschrijven; in 2017 zijn dat er 270.

 

Daaruit valt te concluderen dat de opgaande lijn van vóór 2015 nu een dalend tendens weergeeft.

Dat is ook al een tijdje te zien aan het overzicht van het aantal amateurs dat erbij komt en waarvan de machtiging ingetrokken is, zie de wekelijkse update in de rechter kolom op deze site (die rechtstreeks afgeleid is van de site van het AT, waar ik nog steeds de actuele roepletterlijst vandaan haal -red). Het afvallen heeft m.i. twee oorzaken: Amateurs die overlijden en amateurs die hun machtiging niet meer verlengen. Dat laatste is natuurlijk een direct gevolg van het weer instellen van de jaarlijkse betaling voor de machtiging (en het melkkoetje moet verder leeg, volgend jaar van €31 naar €34, maar dat terzijde) waardoor "slapende" amateurs nu eerder geneigd zullen zijn om die jaarlijkse kostenpost te beëindigen in plaats van door de laten lopen, wat eerder zal gebeuren als het gratis is.

Is dat erg? Zolang als wat erbij komt, ook daadwerkelijk bijdraagt aan de hobby, heb ik daar vrede mee. Liever kwaliteit dan kwantiteit, maar zo rolt een door financiën gedreven bestuur niet. Daar gaat het om maximeren van de inkomsten, dus moet er als het aan de verenigingen ligt door de huidige amateurs flink gelobbyd worden om meer meer meer amateurs binnen te halen, ongeacht de kwaliteit. Vervolgens staat er in dezelfde toespraak van de Veron/VRZA een vriendelijk doch dringend verzoek om uw afdelingsbestuur niet verrot te schelden als het even niet naar de zin gaat. En maar afvragen waar die dierengeluiden op PI2NOS vandaan komen. Nou, van deze aanwinst aanwas. Doe maar niet.

Ik zie meer in het bekendheid geven aan onze hobby via technische scholen, bijvoorbeeld door gastdocentschappen op MBO/HBO opleidingen. Die uitdaging ga ik graag aan. Daar zit de doelgroep om de hobby bestaansrecht te geven, en niet op de psychiatrische afdeling van Parnassia, wat de activiteiten op sommige repeaters suggereert. Misschien is het mogelijk om met een groep amateurs dit soort projecten op te zetten. Doe eens wat suggesties, zou ik zeggen. Misschien kunnen we zoiets van de grond krijgen.