Agentschap deelt gele kaarten uit

AT-logo

AT-logoAgentschap Telecom heeft recent een bestuurlijke boete opgelegd aan een zendamateur die zijn radioroepnaam niet of onvoldoende heeft gebruikt. Ondanks waarschuwingen veranderde het gedrag van deze zendamateur niet, met deze boete als gevolg.

 

 

Ook heeft het Agentschap Telecom meerdere gele kaarten uitgedeeld. Het betrof het niet of onjuist gebruik van radioroepnamen tijdens het maken van verbindingen en het gebruik van frequenties die niet aan de betreffende zendamateur waren toegewezen.

Het is goed om te zien dat er eindelijk eens een keertje opgetreden wordt tegen de uitwassen in onze hobby. Het AT brengt tevens nog wat punten onder de aandacht:

  • De 6 MegaHertz-band (6635 kHz) is geen amateurband. (Duh… -red)
  • Bent u zendamateur en maakt u verbinding met een niet-zendamateur op een vergunningsvrije frequentie? Gebruik dan daarvoor bestemde apparatuur (en niet uw amateurapparatuur).
  • Gedrags- en intruder problemen helpen te voorkomen? Gebruik dan consequent uw roepnaam.
  • Het maken van een verbinding met een niet-zendamateur is niet toegestaan.
  • Houd uw registratiegegevens up to date. Daarmee voorkomt u dat Agentschap Telecom geen contact met u op kan nemen door bijvoorbeeld onjuiste contact gegevens.
  • PLC (nieuwere units) maakt tegenwoordig gebruik van frequenties tot 68 MegaHertz.
  • Het (volledig) oplossen van storingen wordt steeds moeilijker. Er zijn vaak meerdere kleine stoorbronnen die gezamenlijk een breedbandige storing veroorzaken.
  • Heeft u een vraag aan de afdeling Toezicht, stel deze via storingsmeldingenagentschaptelecom.nl. Als dit een vraag is die voor meer amateurs van belang is, publiceren wij de vraag en het antwoord op onze website.
  • ATV (breedband) op de 70 cm amateurband is geen goede keuze. Problemen met 433 MegaHertz vergunningsvrije toepassingen liggen voor de hand. (Maar dienen die gewoon te accepteren, vandaar vergunningsvrij -red)
  • Klagen uw buren over storingen door uw uitzendingen? Probeer het eerst samen op te lossen.
  • ‘Thuisrepeaters’ bestaan niet. Voor een repeater is altijd een vergunning nodig
  • Muziek hoort niet thuis op amateurfrequenties.
  • Agentschap Telecom heeft in 2017 88 storingsmeldingen van zendamateurs behandeld.
  • Zendamateurs lossen steeds vaker zelf of samen met collega-amateurs storingen op.

Een paar punten uit deze opsomming zijn wel interessant om eens nader te belichten:

Vergunningsvrije frequenties

Radiozendamateurs mogen alleen verbindingen tot stand brengen met andere radiozendamateurs (artikel 10, lid 1 onder g, van de Regeling gebruik van frequentieruimte met meldingsplicht 2015).

Het maken van verbindingen door een radiozendamateur met een niet zendamateur is dus verboden.

Nu is een radiozendamateur ook een Nederlandse burger en mag hij ook gebruikmaken van vergunningsvrije frequenties. Dit moet dan echter wel gebeuren onder de voorwaarden die daarbij horen (Regeling gebruik van frequentieruimte zonder vergunning en zonder meldingsplicht 2015). Vergunningsvrij gebruik is toegestaan met bepaalde apparatuur, bijbehorend vermogen (10mW) en geen externe antenne.  Het gebruik van de amateurroepletters daarbij is niet verboden, maar welke effecten dit heeft en of het gewenst is?

Kortom: met je amateur apparatuur (Baofeng e.d.) kletsen met LPD of PMR gebruikers is dus niet toegestaan. Daar moet je apart een type goedgekeurd apparaat voor kopen.

(Digi)repeater thuis

Uit dit onderzoek bleek dat er mogelijk enige onduidelijkheid bestaat over het gebruiken van een (digi)repeater op basis van de eigen amateurregistratie. Vooral het idee dat 'als je bij de zender aanwezig bent' je een repeater op een privé-call mag gebruiken blijkt door veel zendamateurs als juist te worden gezien. Om deze onduidelijkheid weg te nemen, is hieronder de van toepassing zijnde regelgeving uitgelegd.

Een (digi)repeater zendt aan de ingang ontvangen berichten, zonder tussenkomst van de eigenaar/gebruiker van deze repeater, opnieuw uit. In de situatie dat dit gebeurt met een vergunning (voorheen ATOF) is dat juist, maar in de situatie dat dit gebeurt op basis van de registratie is dit fout. Hierbij speelt artikel 10 van de Regeling gebruik van frequentieruimte zonder vergunning met meldingsplicht 2015 een rol:

Art. 10, lid 1, onder b zegt: "Het uitzenden van omroepprogramma´s, muziek, reclame of berichten van of voor derden is niet toegestaan."

Ook berichten van andere zendamateurs of andere geautomatiseerde systemen zijn berichten van derden. Hiermee is het ter beschikking stellen van een (digi)repeater aan andere zendamateurs een gebruik dat niet wordt gedekt door de registratie van de eigenaar/gebruiker, maar dient te worden gedekt door een vergunning voor het zenden met een relaisstation van Agentschap Telecom. Lees meer over het aanvragen van een vergunning in de Gedragslijn vergunningen radiozendamateurs.

Het gebruik van repeaters zonder vergunning kan leiden tot een sanctie. Het gebruik met vergunning ook, alleen heet het dan ineens machtigingsgeld en ben je alsnog €153 kwijt. Dat is de doodsteek voor het APRS netwerk, want geen hond (of het moet een hond met geld teveel zijn) die €153 gaat aftikken voor een APRS digipeater. Hopelijk zijn er nog wel amateurs die een iGate in de lucht zetten, dus APRS ontvangen en doorgeven naar internet, maar dat gaat natuurlijk volledig voorbij aan de opzet en het doel van APRS: via radio inzichtelijk maken wat de positie van stations is in geval van een ramp (veldhospitaal b.v.). Ik vraag me werkelijk af of een ATOF voor APRS, waar we het hebben over 1 frequentie namelijk 144.800 en waar dus geen commissies wijze mannen zich hoeven te buigen over de frequentieverdeling in binnen- en buitenland zoals bij een spraakrepeater, nou werkelijk €153 moet kosten. Voor nog eens €31 €34 extra zou ik het misschien nog wel overwegen om een ATOF voor APRS aan te vragen, maar €153 is me te dol.