Hebben Repeaters nog bestaansrecht

Repeater

repeaterVandaag las ik het bericht dat de repeaters VA3XPR en VE3YYZ voor onbepaalde tijd uit de lucht gehaald zijn vanwege vergaande verstoringen door onbekenden. En aangezien deze repeaters aan het Brandmeister netwerk hangen, hebben de verstoringen wereldwijde impact. De vraag rijst of dit soort repeaters nog wel kunnen in een tijd waarin het verkrijgen van radio apparatuur voor een paar grijpstuivers voor iedereen tot de mogelijkheden behoort.

 

We herinneren ons waarschijnlijk de recente uitschakeling van PI2NOS om dezelfde redenen nog wel. Sinds ik part-time in Tilburg gedetacheerd ben, maak ik weer heel wat kilometers en vorige week maandag was ik weer onderweg van Tilburg naar het kantoor in Utrecht toen ik rond het middaguur sinds lange tijd NOS weer eens selecteerde op de boordradio, iets waarvan ik me voorgenomen had dat nooit meer te doen. Het was zowaar stil op de frequentie, maar al gauw deed een amateur een algemene oproep. Er werd netjes geantwoord, en een normaal QSO vond plaats. Een paar minuten maar. Toen, tijdens het doorgeven van de microfoon:

Mama ik moet plasseeeeeh!

De amateur die de microfoon kreeg, probeerde het nog op te vangen: "Eh, kunt u dat nog een keer herhalen?" Dat liet de mongool van dienst zich geen twee keer zeggen.

Mama ik moet plasssseeeeeeeeeeeeeeh!

Op dat punt heb ik de knop maar weer omgedraaid. De problemen op NOS lijken dus nog niet opgelost en daarom mijd ik deze repeater als de pest. De ellende met repeaters met groot bereik – en in dit geval meerdere ontvangststations – is dat het bijna ondoenlijk is om de verstoorders op te sporen. Ik snap de techniek. Ik waardeer de inzet. Maar ik ben van mening dat PI2NOS het beste mislukte project van de afgelopen jaren is. Qua techniek uitstekend geslaagd, het resultaat is helaas dramatisch. 

En het wordt nog erger als er nota bene gelicenseerde amateurs in het spel zijn, zoals in Toronto het geval lijkt te zijn. Waar amateurs het met elkaar oneens zijn en dat uitvechten middels het verstoren van repeaters met zelfs ID spoofing (waarbij digitaal de call van een andere amateur getoond wordt).

In een tijd van alles-moet-kunnen en dat-maak-ik-zelf-wel-uit moeten we misschien tot de conclusie komen dat repeaters die zo'n groot bereik hebben en dientengevolge een groot podium bieden voor de geestelijk niet uitontwikkelden in onze maatschappij, niet meer kunnen. Een lokale repeater is nog wel te behappen, maar zodra je het hebt over nationale repeaters (zoals NOS) of repeaters die wereldwijd connectiviteit bieden zoals de D-Star en DMR repeaters, zijn de kwetsbaarheden gewoon te groot. Dat soort repeaters bestaan bij de discipline van de gebruikers en die is met het toenemend aantal verstoorders (om wat voor reden dan ook, met of zonder machtiging) niet meer te garanderen.

Uitschakelen dus, die dingen.