EZ breekt de planning open voor de 3,5 GHz band

Schoteltje

SchoteltjeHet ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaat in al 2018 het gebruik evalueren van de 3,5 GHz band. Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer aan de Tweede Kamer, in een brief over de Europese Telecomraad van 4 december.

 

 

EZ gaat in overleg met Defensie over het satellietgrondstation in Burum en de veiligheidsgaranties voor de ontvangst van satellietsignalen. 

Daarnaast wil EZ nieuw beleid ontwikkelen voor de huidige gebruikers van de 3,5 GHz band. In het zuiden van het land is het spectrum beperkt beschikbaar voor besloten breedbandnetwerken. De band is daarvoor opgedeeld in outdoor vergunningen van 35 of 40 MHz en indoor vergunningen van 10 MHz voor picocellen. Deze vergunningen lopen nog tot september 2022 of september 2026.

De evaluatie in 2018 moet duidelijkheid geven op langere termijn, zowel voor de huidige gebruikers als voor mobiele aanbieders die 5G willen introduceren. De bestemming en de tijdlijnen moeten duidelijk zijn, vóórdat in 2019 de mobiele veiling wordt gehouden met 700 MHz en 2100 MHz. 

De evaluatie stond eigenlijk gepland voor 2020. De huidige indeling van de band is ontstaan in 2008, lang voor de introductie van 4G. het beleid is in 2015 opnieuw vastgelegd voor een periode van minstens tien jaar. Alle mobiele operators roepen Den Haag op om 3,5 GHz beschikbaar te maken voor 5G.