Sloveense amateurs assisteren in noodcommunicatie

Beetje sneeuw

Beetje sneeuwNoodverkeer door amateurs is meestal een overzees feestje: aardbevingen, overstromingen en tornado's die daar doorgaans de aanleiding voor zijn, zijn in Europa niet zo dik gezaaid. Maar sneeuw komt in Europa wat vaker voor, en zoals we afgelopen weekend hebben mogen ervaren, is daar niet zo heel veel van nodig om een samenleving te ontwrichten. Laat staan als het dan nog meer is dan wij over ons heen gehad hebben.

 

Tilen S56CT meldt dat op zaterdag 9 december de Radio Amateurs in Slovenië zijn ingeschakeld nadat zware sneeuwval schade aanrichtte in een klein gebied in Slovenië, genaamd Zasavje, waardoor zo'n 20.000 inwoners geraakt werden. De elektriciteitsvoorziening begaf het en daardoor ook het internet en de telefoonverbindingen. Daarnaast waren een hoop wegen versperd door omgevallen bomen.

Het grootste gedeelte van de hoofdstad Trbovlje zat zonder elektriciteit, waaronder de 112 alarmcentrale. Oproepen vanuit de bevolking werden gerouteerd van de regio Zasavje naar de alarmcentrale in Ljubljana. Sloveense alarmcentrales geven de oproepen zelf door aan de teams op straat, dus daarmee nam de belasting op de alarmcentrale toe omdat ze ook de hulpverlening buiten hun regio voor hun rekening moesten nemen.

Een paar uur na de stroomuitval kwamen de leden van de regionale noodcommunicatiegroep S50ATR (Trbovlje) bijeen om te helpen met de verbindingen tussen de centrales in Trbovlje en Ljubljana. De centrale in Trbovlje was heel blij met het aanbod, dus gingen Matjaz S57MK en Roman S56HVF meteen naar Trbovlje met genoeg radio's voor professionele communicatie waaronder Winlink via een lokale radioclub die beschikte over een satelliet internet verbinding en betrouwbare elektrische voorzieningen. Ook werden er verbindingen opgezet via het FM/DMR repeater systeem die diende als verbinding tussen Trbovlje en Ljubljana. In Ljubljana werd het regionale team S50ALJ geactiveerd voor het ondersteunen van de 112 alarmcentrale  in Ljubljana middels de S55DHF FM/DMR wide coverage repeater.

De regio Zasavje staat bekend om zijn bergachtig terrein en moeilijke radiodekking. Radio amateurs hebben daar 3 repeater locaties in die regio naast nog een packet radio node op een TV toren, satelliet internet bij de radio club S59DOR in Trbovlje en natuurlijk HF met Pactor, Winmor, etc. voor Winlink.