MFJ-1708SDR

MFJ-1708SDR

MFJ-1708SDRVoor de SDR-bezitters onder ons is dit wel een leuk apparaatje. Dit is feitelijk een afgeleide van de MFJ-1708 HF antenneschakelaar, aangepast naar de wensen van SDR luisteraars die de antenne wilden delen met de HF set.

 

 

De originele MFJ-1708 schakelde automatisch om tussen twee antennepluggen waardoor je op de ene plug kon luisteren en op de andere kon zenden. Maar vaak wilde men op beide antennepluggen kunnen luisteren, en modificeerde men de MFJ-1708 zodanig dat de ontvangers in de RX stand parallel kwamen te staan. Maar dat vernachelde de impedantie en kostte je 3dB aan ontvangervermogen (een half S-punt).

Dus heeft MFJ nu de MFJ-1708SDR op de markt gebracht die deze modificatie op een meer professionele manier heeft ingebouwd.

Het idee is dat je veel situaties hebt waarbij je wilt luisteren op een separate SDR ontvanger, maar nog een aparte zender gebruikt om te zenden. De MFJ-1708SDR schakelt bij zenden de SDR antenneplug snel naar massa en beschermt zo de ontvanger tegen HF. Dat omschakelen kan op twee manieren: of HF sensing (kijken of er HF aanwezig is en dan snel omschakelen) of via een externe PTT sturing. Dat laatste heeft natuurlijk de voorkeur. Met HF sensing schakelt het relais binnen 25ms, maar dat is relatief toch wel lang. De sensing spreekt al aan bij 200mW.

De meeste sets hebben wel een PTT Out, die hoog wordt voordat er HF op de uitgang komt te staan. Op de IC7300 is dat b.v. de SEND aansluiting, de K3 heeft een KEY OUT. Die wordt dan verbonden met de PTT ingang van de MFJ. Toepassingen:

In dit geval wordt de antenne gedeeld door de transceiver en de SDR ontvanger. Beiden krijgen het ontvangstsignaal aangeboden, en zodra er gezonden wordt, wordt de SDR aansluiting aan massa gelegd. Maar ook met twee antennes kan je de MFJ gebruiken:

In deze toepassing hebben beide sets een eigen antenne, maar die antennes staan zo dicht bij elkaar dat er een reëel gevaar is dat de ingang van de SDR opgeblazen wordt tijdens zenden. Voorbeeld: een zendantenne voor 160m naast een Beverage aan een SDR. Op deze manier wordt de ingang van de SDR beschermd tegen teveel HF uit de zender.

Het ding kost in de US $79,95. Zowel Classicinternational als Wimo (die laatste in Duitsland) hebben 'm (nog) niet, alleen de originele MFJ-1708 automatische antenneschakelaar. Haal die twee niet door elkaar, want ze werken dus anders.

Overigens is dit een HF schakelaar. Hij werkt niet op 2m en/of 70cm. Nou ja, het komt er wel doorheen, maar met een verzwakking die je niet wil weten. Alleen HF dus.