Nieuwe DXCC entiteit

DX

DXNou begrijp ik die oorlog gisteravond op 3510kHz. Als ik ooit gezegd heb dat misdragingen op DX frequenties voornamelijk het domein zijn van de motorisch gehandicapten, dan neem ik dat terug. Wat een kermis. De reden: er is een nieuwe DXCC-entiteit bijgekomen en die was gisteravond in de lucht.

 

 

En men was duidelijk van mening dat "als ik 'm niet kan werken dan zal niemand 'm werken". Reeksen punten en strepen op de frequentie, tunen – noem maar op. De frustratie spatte er vanaf.

Waar ging het om: Z60A was in de lucht. Een station uit Kosovo. Maar wat meldt de ARRL:

In fact, the Republic of Kosovo (Z6) has been added to the DXCC List of current entities, increasing the total number of current DXCC entities to 340. The addition of Kosovo raises to 331 the required number of current entities confirmed to qualify for DXCC Honor Roll; Top of Honor Roll is 340. DXCC award accounts are being tabulated to reflect the change.

This change qualifies as an "event," effective on January 21, 2018, at 0000 UTC. Nothing is retroactive.

In het Nederlands: Kosovo is toegevoegd aan de DXCC entiteitenlijst, waarmee het aantal DXCC entiteiten op 340 komt. Wil je op de erelijst van de DXCC houders komen, dan moet je nu geen 330, maar 331 bevestigde landen hebben. Kosovo als nieuw land is ingegaan op 21 januari 2018 om 00:00 UTC (01:00 Nederlandse tijd). Dus alle Erelijst vermeldingen moeten er ineens 1 land bij hebben als ze op het minimum zaten. En voor de rest van de wereld is Kosovo een nieuw land geworden. En die wereld probeerde dat allemaal tegelijk gisteravond te werken. Nou, tenzij Kosovo deze week nog van de kaart gebombardeerd wordt, ligt het er volgende week ook nog wel. Het is geen DX-peditie naar een zeldzaam eiland, maar gewoon een lap grond in Europa. Je kunt wel nagaan hoe druk het was, want hij werkte 1-11kHz UP. Meestal werk je hooguit 5kHz UP in CW. Ik heb het niet eens geprobeerd. Veel te grote puinhoop. Hij komt vast nog wel eens in de lucht. Maar bij deze ben je op de hoogte: Kosovo (Z6) is een nieuwe DXCC entiteit.