“System Bus Radio” laat PC zenden op 1560kHz

oude radio's

oude radio'sIn de categorie zinloos maar leuk: de nieuwssite Heise maakt melding van een java programmaatje dat de CPU van een PC dusdanig zijn instructies uit laat voeren, zodat de processor een middengolfzender wordt op 1560 kHz.

 

 

Het HF wordt dan – uiteraard over korte afstand – door de printsporen van het moederbord uitgestraald. De frequentie ligt in het middengolfbereik en het programmaatje „System Bus Radio“ brengt het kinderlied „Mary had a litte Lamb“ ten gehore (Gebruikte Edison dat niet bij zijn eerste grammofoontest? -red).

Dat is hoorbaar te maken door een simpele middengolfontvanger in de buurt van de computer te zetten. „System Bus Radio“ is geschreven in JavaScript en loopt gewoon in je Webbrowser: https://fulldecent.github.io/system-bus-radio/ .

Het is getest met een Mac Book air met Chrome, met de ontvanger op 1560kHz. (Zit wel heel dicht tegen Vahon Hindustani Radio aan, die onze polder dichtblèrt op 1566kHz, maar je kunt het proberen).