Tweede Kamer eist opheldering over ontbrekende 5G-band 3,5 GHz

Disk

DiskDe Tweede Kamer reageert fel op berichten dat de uitrol van 5G in Nederland wordt gehandicapt omdat de 3,5 GHz-band niet beschikbaar is.

 

 

CDA, D66, PvdA en VVD hebben Kamervragen gesteld over die band voor 5G en de vraag of de Amsterdam ArenaA wel of niet voorzien wordt van 5G-dekking voor de wedstrijden van het EK voetbal in 2020. De Tweede Kamer spreekt op 15 februari met staatssecretaris Keijzer in een overleg over Telecom. De kwestie staat nu dus hoog op de agenda.

Het Parool schrijft over 5G-belemmeringen

De leden Jan Paternotte en Salima Belhaj (beiden D66) en Anne Weverling (VVD) citeren twee berichten in Het Parool. In één daarvan zeggen KPN-bestuurders Eelco Blok en Joost Farwerck dat het uitgesloten is dat de ArenA in 2020 kan beschikken over 5G in de 3,5 GHz-band, omdat de Staat die frequentie niet wil vrijgeven. Deze band komt op zijn vroegst in 2026 beschikbaar en dat noemt KPN te laat voor Nederland. 

In het andere artikel reageert Lotte de Bruijn van Nederland ICT op de situatie dat de AIVD en MIVD in Burum satellietcommunicatie beluisteren via de 3,5 GHz-band. Zonder die band krijgt Nederland geen 5G, stelt ook Nokia Networks. De Bruijn van Nederland ICT heeft goede hoop dat er een oplossing komt, maar of dat op tijd zal zijn, durft ze niet te zeggen, meldt Het Parool.

Inlichtingendiensten belemmeren uitrol

Ook William Moorlag (PvdA) haalt deze berichtgeving aan waarin staat dat boven de lijn Zandvoort-Coevorden geen 5G mogelijk is, vanwege de inlichtingendiensten in Burum. Hij vraagt onder meer aan EZK en Defensie om aan te geven hoe lang dit al bekend is en om aan te geven of er alternatieven zijn.

De leden Joba van den Berg en Harry van der Molen (beiden CDA) informeren wat er mogelijk is om te voorkomen dat Nederland de 5G-slag zal missen. Zij vragen aan EZK om aan te geven wat er in Nederland wordt gedaan om 5G te faciliteren en of de wél beschikbare 700 MHz-band werkelijk een alternatief is. (KPN en Nederland ICT vinden overigens van niet). Ook zij willen weten of Amsterdam bij het EK een 5G-stad is. 

De Tweede Kamer spreekt op 15 februari met staatssecretaris Keijzer in een overleg over Telecom. De 5G-kwestie staat daar nu op de voorgrond. Eerdere kabinetten en Kamers hebben de kwestie weinig tot geen aandacht gegeven, ofschoon de situatie in Burum al jaren hetzelfde is. Op het Friese platteland staat 'Het grote Oor', een satellietgrondstation. Daar zitten civiele toepassingen van onder meer Inmarsat, maar het is bekend dat er ook militaire activiteiten zijn. De AIVD en MIVD gebruiken Burum voor SIGINT (Signal Intelligence) voor eigen gebruik en NAVO-partners. 

De staat heeft dus belang bij een ongestoorde werking van die ontvangers. In 2010 heeft de Staat het WiMAX-netwerk van Aerea in Amsterdam verboden, precies omdat het in de 3,5 GHz-band zat. De overheid heeft naderhand op zeer beperkte schaal toestemming gegeven voor lokale breedbandnetwerken in een deel van het land. Burum heeft altijd al een schaduw geworpen over de ontwikkeling van 4G. Pas sinds vorig jaar is de 3,5 GHz-band volledig in beeld als dé band voor 5G. 

Telefonica bouwt 5G-netwerk in Munchen

Hoe netwerken in speelsteden voor het EK er wel uit gaan zien, is al bekend van München. Telefónica Duitsland heeft onlangs met Nokia aangekondigd dat het een 5G-netwerk ontwikkelt in drie frequentiebanden: 700, 3,5 GHz en 28 GHz. De 700-band wordt in de hele stad en het Olympische Park ingezet voor ‘mission critical’ communicatie, zoals voor de politie. De 3,5 GHz band wordt ingezet voor gigabit breedband in belangrijke delen van de stad. De hoge 28 GHz frequenties hebben een kort bereik en worden lokaal ingezet, in het stadion en de fanzones. 

Telefónica heeft het hoofdkantoor in München en profileert zich daarom nadrukkelijk, maar T-Mobile en Vodafone hebben vergelijkbare plannen. Andere Europese steden zoals Londen en Rome en volgen dezelfde roadmap.