Overheid wil stroom backup voor mobiel netwerk

hoop antennes

hoop antennesHet ministerie van Economische Zaken en Klimaat overweegt om noodstroomvoorzieningen voor mobiele sites verplicht te maken. Dat bleek op 15 februari in de Tweede Kamer.

 

 

Het ministerie voert een kosten- en batenanalyse uit om te kijken of een verplichting zinvol is. De achterliggende gedachte is dat mobiele bereikbaarheid heel erg belangrijk is geworden voor de samenleving, zeker als er iets aan de hand is. Staatssecretaris Keijzer wil de analyse in de eerste helft van dit jaar publiceren. 

De VVD in de Tweede Kamer verwoordde  de zorgen van de mobiele operators, over de kosten van  maatregelen. De verantwoordelijkheid voor het elektriciteitsnetwerk ligt bij de netbeheerders en de energiebedrijven – die verantwoordelijkheid moet niet worden afgewenteld op de mobiele sector. 

De reactie van EZK is dat stroomstoringen nooit helemaal te voorkomen zijn. Kleine storingen worden vaak veroorzaakt door graafschade aan een kabel, of uitval van een kast. Zo af en toe valt er een station uit in het hoogspanningsnetwerk, zoals in Amsterdam. Of vliegt er een militaire helikopter tegen een hoogspanningskabel.

Operators nemen al maatregelen

De vraag naar de kosten en baten is reëel. Het is een structurele kostenpost om elke site te voorzien van een back-up batterij. Daarbij komen dan ook maatregelen om de backhaul te beschermen tegen uitval. De knooppunten en datacenters worden goed beschermd, want de grote brand bij Vodafone in Rotterdam (4 april 2012) heeft de sector en de overheid wel met de neus op de feiten gedrukt. Het kostte het bedrijf een week keihard werken om het netwerk weer te herstellen.

Bij langdurige storingen moeten aanbieders verplicht compensatie bieden, maar die regeling begint pas bij storingen van meer dan 12 uur. Dat speelt niet echt een rol bij de vraag of er een accu op de site moet staan. Overigens is het al gebruikelijk om een voorziening te hebben op de site. 

T-Mobile gaat zijn 5.000 mobiele sites voorzien van een betere backup. Dat meldde netwerkstrateeg Richard Marijs november vorig jaar op het congres Telecom Insights in Den Haag. De tijd op de accu gaat omhoog van 30 minuten naar een uur, voor bellen, sms en mobiel internet. Deze tijd is een gemiddelde, omdat de hoeveelheid verkeer sterk kan verschillen van mast tot mast. Een operator kan een site ook gedeeltelijk uitzetten als een storing niet heel snel te verhelpen is.

Aanbieders op lijst vitale infrastructuur

De grote telecomoperators staan al op de lijst van de overheid van bedrijven met kritieke infrastructuur. Dat lijstje is onlangs weer vastgesteld. De grote telecomaanbieders stonden er al op, nieuw is dat ook bedrijven als AMS-IX en Eurofiber zijn toegevoegd wegens hun belang voor de internet- en data-infrastructuur. De overheid werkt daarnaast óók nog aan een wet 'ongewenste zeggenschap', omdat zij wil kunnen ingrijpen als een bedrijf of infrastructuur wordt overgenomen. Dit is een reactie op het verzet van KPN tegen aandeelhouder America Móvil enkele jaren geleden. Deze wetswijziging is nog niet aan de Tweede kamer aangeboden.

Noot van de redactie: dat heeft alleen zin als de netwerkapparatuur tussen de basestations en de centrale infrastructuur eveneens door blijft draaien. Ander heb je wel verbinding met de mast, maar niet met het achterliggende netwerk. Dit kon wel eens een hoop meer impact hebben dan een extra accu'tje op een site…