Calls – deel 2

AT-logo

AT-logoInmiddels heeft het scriptje gelopen en de door AT veroorzaakte chaos wordt nu pijnlijk duidelijk. Het callboek van het AT geeft gewoon geen uitsluitsel meer of een amateur nu een piraat is of niet – maar dat was nou net de reden dat de check in het leven was geroepen.

 

 

Tot vorige week liet het AT informatie zien over de datum van uitgifte van een call (die nooit klopte maar een administratieve datum betrof), de vervaldatum van de call, en de datum van vrijkomen van de call. Was er een vervaldatum bekend, dan wist je wanneer een call niet meer geldig was. Maar een vervaldatum betekent niet dat de call ook weer beschikbaar was. En juist dat onderscheid is nu niet meer te maken.

Als voorbeeld weer die PA0-calls. Die worden (althans de meesten, want ook daarin is het AT niet consequent) nu weergegeven als "niet beschikbaar". Maar dat betekent niet automatisch dat iemand die de desbetreffende call gebruikt, ook nog amateur is! Die kan al jaren een houten jas aanhebben. Het callboek van het AT is dus op deze manier niet meer bruikbaar om te constateren of een call legaal is of niet.

Inmiddels heeft mijn nieuwe scriptje gelopen en heb ik een nieuwe roepletterlijst_radiozendamateurs.csv. Het resultaat is te zien in de rechterkolom. Er zijn opeens een heleboel PA0-calls bijgekomen, want het AT geeft immers alleen nog maar "niet beschikbaar" of "niet uitgegeven" en dat is niet voldoende. "Niet beschikbaar" is immers niet hetzelfde als "nog actief amateur". Ik heb dus geen idee meer van het aantal actieve calls. Het is wat het is. Volgende week zijn de mutaties wel weer kloppend, maar de lijst zelf is dus waardeloos geworden. Misschien ziet het AT hun fout snel in en komen ze met betere informatie.