T-Mobile neemt mobiele T-RAD antenne voor evenementen in gebruik

hoop antennes

hoop antennesT-Mobile heeft een mobiele site ontwikkeld die heel snel verplaatst kan worden. De T-RAD, ofwel T-Mobile Rapid Antenna Development is bedoeld voor inzet bij evenementen zoals de huldiging van de landskampioen en eventueel als tijdelijke oplossing bij noodgevallen.

 

 

Alle apparatuur voor het mobiele netwerk zit bij elkaar in een stalen kast van 1,3 bij 1,3 meter en ongeveer 2,5 meter hoog. Daarop zit een uitschuifbare mast tot 7,5 meter hoog en uitstelbare poten om hem stevig neer te zetten. Het geheel weegt 2 ton maar is zo compact dat het achterin een vrachtwagen past. 

Op die mast zit een speciale antenne van het Belgische bedrijf Benchmark, met naast elkaar vijf sectoren voor zowel de 1800 als 2100 MHz vergunningen. Daaronder heeft T-Mobile een Massive MIMO antenne geplaatst voor 2,6 GHz TDD, net zo’n antenne als op het Leidseplein.  

Het realiseren van de backhaul is de grootste uitdaging, vertelt netwerkstrateeg Richard Marijs van T-Mobile. De hoogste plek op de mast is voor een microwave zender die op de dichtstbijzijnde bestaande site in de omgeving kan worden gericht. 

De T-RAD vormt een aanvulling op de COW (Cell on Wheels), die veel groter is. Hij wordt dit jaar ingezet op evenementen en fungeert ook nog als testapparaat. T-Mobile is de eerste operator in Nederland met zo'n compacte installatie, al bestaat het concept al iets langer. Base/Telenet heeft in 2016 enkele mobiele units aangeschaft van het type Ranger. Ook deze zijn geleverd door Benchmark. Telenet gebruikt netwerkapparatuur van ZTE, maar T-Mobile heeft de RAD opgebouwd met standaard componenten van het door Huawei geleverde netwerk.