Yaesu kondigt FT-818 aan

355775-05a025a71f329d84f62e2e2f7fefa0dd

355775-05a025a71f329d84f62e2e2f7fefa0ddYaesu heeft laten weten dat er een opvolger voor de populaire FT-817ND aan staat te komen dit jaar, de FT-818. Reacties uit de amateurwereld zijn echter zeker niet onverdeeld enthousiast.

 

 

De nieuwe Yaesu FT-818 beschikt over alle aantrekkelijke basisfunctionaliteiten van de populaire FT-817ND en biedt daarnaast een aantal toevoegingen die door veel huidige 817 gebruikers al lang op het wensenlijstje stonden.

Een paar vermeldenswaardige verbeteringen zijn:

  • Het uitgangsvermogen is vergroot naar 6W
  • De frequentiestabiliteit is verbeterd
  • De accu capaciteit is vergroot

De reacties vande amateurwereld is op zijn zachtst gezegd terughoudend:

  • Er was al langer een TXCO optie verkrijgbaar voor de 817. Frequentiestabiliteit is misschien een issue bij modes als WSPR, maar deze radio is bedoeld voor backpackers en SOTA beoefenaars en daar speelt frequentiestabiliteit helemaal geen rol.
  • Nog steeds geen NOAA ontvangst van weerberichten (vinden Amerikanen heel belangrijk in het stormseizoen)
  • Geen Li-Ion accu
  • Geen ingebouwde DSP
  • Een extra vermogen van 1W is een toename van 0,79 dB ofwel 0,13 S-punt. Dat gaat niemand merken. Niet echt een verkoopargument…
  • Geen ingebouwde tuner (zelfs mij K1 heeft dat. Een must voor portable werk -red)

Het vermoeden is dat Yaesu de upgrade van de 817 naar 818 heeft gebruikt om het end-of-life van een aantal componenten, waaronder de eindtrap, te compenseren. Er is dus niet zo heel veel nieuws onder de zon. Aan de andere kant is het een van de weinige portable radio's die het hele HF gebied én VHF én UHF bestrijkt. Was je tevreden over je FT-817, dan zal je dat over een FT-818 ook wel zijn. Maar 'm inruilen voor een nieuwe FT-818 voegt niet veel toe aan je oude FT-817. Volgens velen heeft Yaesu hier een kans gemist, zeker met de opkomende SDR-technieken.