Klokken achter door conflict op Balkan

klok ja

klok jaNetbeheerder TenneT is samen met de andere beheerders van het hoogspanningsnet in Europa boos op twee landen in het Balkangebied. Deze landen hebben volgens een woordvoerder van TenneT een conflict met elkaar en dat zorgt ervoor dat bepaalde klokken en wekkers in heel Europa tot zes minuten gaan achterlopen.

 

 

Er wordt op hoog niveau druk uitgeoefend op de landen om zich aan de Europese stroomafspraken te houden, aldus TenneT. De netbeheerder wil niet zeggen om welke landen het precies gaat, omdat dat politiek te gevoelig zou liggen.

Ruim dertig landen zorgen er samen voor dat het hoogspanningsnet een frequentie heeft van 50 Hertz. De ruziënde landen proberen elkaar onder druk te zetten door hun afgesproken portie stroom van 300 MegaWatt sinds half januari niet te leveren. Dat zorgt voor ,,een piepkleine dip'' in het net. Het blijkt dat veel huishoudelijke klokken op bijvoorbeeld ovens en wekkers die op stroom werken daar gevoelig voor zijn en gaan achterlopen.

,,Er zijn strakke afspraken over het hoogspanningsnet in Europa. Het kan niet zo zijn dat twee landen hun conflicten afwentelen op dat net. Hier moet zo snel mogelijk een einde aan komen'', aldus TenneT. De netbeheerder verzekert dat het probleem niet voor een grote stroomstoring zal zorgen. ,,Dan grijpen de Europese netbeheerders meteen in.''

Tot zover de a-technische media, die de klok wel hebben horen luiden, maar nog nooit een klepel gezien hebben (of frequentiedeler). Wat hier waarschijnlijk gebeurt, is dat door de uitblijvende levering van (een aantal maal) 300MW de rest van de generatoren zwaarder belast wordt. En dan zakt het toerental en dus de netfrequentie. Veel klokken (waaronder mijn wekker) leiden de tijd af van de netfrequentie, en als die daalt, gaat de klok achterlopen. De "dip" heeft dus geen betrekking op de spanning, maar op de frequentie. Het was me inderdaad al opgevallen dat ik vorige week mijn wekker gelijk had gezet omdat hij twee minuten achter liep, en hij vanmorgen wéér drie minuten achter liep. Klokken en wekkers die hun tijd van de 50Hz netfrequentie afleiden, hebben hier dus last van.