Zweden wil “vermogensbelasting”

Zweedse vlag

Zweedse vlagDe Zweedse uitvoering van het AT, de Post and Telecom Authority (PTS), overweegt om het maximaal toegestane uitgangsvermogen voor de general Amateur Radio stations te verlagen naar 200 W PEP.

 

 

In een voorstel waarbij een heleboel regens op de schop gaan voor veel radiodiensten, zouden radio amateurs die dan meer vermogen willen gebruiken dan die 200W een extra machtiging aan moeten vragen tegen een jaarlijks bedrag van ongeveer €30 (vermogensbelasting dus).

Sinds 2004 heb je in Zweden geen machtiging meer nodig en is amateurradio in Zweden "vergunningsvrij", maar aankomende radio amateurs moeten nog steeds een examen afleggen, meestal georganiseerd door de Zweedse afdeling van de International Amateur Radio Union (IARU), de SSA.

Vervolgens wordt er een machtiging en een roepnaam afgegeven die levenslang geldig zijn zonder verdere kosten. Het maximaal toegestane vermogen op de meeste HF banden is 1 kW; maar dat vermogen wordt niet gegarandeerd door de machtiging en daardoor kunnen er voorwaarden aan verbonden worden.

De afweging van de PTS is dat het uitgeven van een machtiging aan radio amateurs die meer dan 200 W willen gebruiken, het makkelijker maakt om storingen op te sporen die deze zenders kunnen veroorzaken (Natuurlijk. Net zoals het nu makkelijk is om N-amateurs op te sporen die 100W gebruiken in plaats van 25W. -red)

“De zaak is uitgebreid besproken in Zweden,” zegt Henryk Kotowski, SM0JHF, “aangezien er heel wat tegenstanders zijn van vergunningsvrij werken, wat in hun ogen leidt tot een afname van kwaliteit en discipline op de banden.” De Zweedse vereniging SSA is van plan om commentaar te levern op het voorstel. De deadline is 30 maart.