Toekomst amateurs op VHF en hoger?

Maan

maanIntertessant gekleurd stukje in mijn mail vandaag, waarin gesuggereerd wordt dat de toekomst van de radioamateur gelegen is op VHF en hoger.

 

 

Radio communicatie begon heel lang geleden op de lange- en kortegolf banden, eerst met Maritiem Mobiele vonkzenders (scheepvaart) en jaren later gevolgd door AM omroepzenders.

Nadat radio amateurs de kortegolf DX communicatie hadden ontdekt, dook de hele commerciële wereld daar ook bovenop om hun wereldwijde uitzendingen te verzorgen.

Naarmate de tijd voortschreed, realiseerden de commerciële stations zich dat ze meer bandbreedte nodig hadden om hun TV stations en FM omroep stations kwijt te kunnen, en dat was toen beschikbaar op VHF.

Met de opkomst van commerciële satelliet televisie,werd DSTV mogelijk op de Ku Microgolf banden. Op een kleine groep na, waren de meeste radio amateurs terughoudend met het ontdekken van deze hogere frequenties behalve dan voor wat betreft het gebruik van repeaters. Gelukkig waren er genoeg amateurs die het aandurfden om te experimenteren op die nieuwe microgolf banden, zelfs tot in het TeraHertz gebied.

Wat nu duidelijk is geworden is dat dagelijks wel DX gewerkt kan worden via EME als de maan zichtbaar is, met gebruik van kleine draagbare schotels, laag vermogen en digitale modes op de microgolf frequenties, wat een stimulans kan zijn voor EME werken vanuit je tuinhuisje.

Leuk verzonnen, maar voor mij zit de charme van radio niet om klappertandend in een tuinschuur te zitten wachten tot de maan opkomt om dan mijn computer een FT8 verbinding te laten maken. De charme is juist om zelf onder alle omstandigheden, rekening houdend met tijdstip, afstand en condities, een verbinding te kunnen maken (met een mens, niet met een computer). Computers dienen de aanvulling, niet de vervanging van de radio amateur te zijn. Anders verliezen we ons bestaansrecht en reken maar dat de commercie zit te wachten op onze "vrije" frequenties.