Chinese satellieten gaan op amateurfrequenties zenden vanaf de maan

Vliegend melkpak

Vliegend melkpakChina is van plan om in december de Chang’e 4 landingsvoertuig en onderzoeker te lanceren, met als bestemming de achterkant van de maan. De landings/onderzoeker configuratie gaat gebruik maken van een relais satelliet voor besturing en een dataverbinding van/naar de aarde.

 

 

Daarnaast zullen er een paar microsatellieten aan boord zijn, de DSLWP-A1 en DSLWP-A2, die laagfrequent radio astronomie- en ruimte-gebaseerde interferometrie gaan testen. Deze twee satellieten die in een baan om de maan zullen vliegen, zijn ontwikkeld door studenten van het Harbin Institute of Technology en omvatten educatieve en amateur radio payloads (maar geen transponder).

De Amateur Radio payload aan boord van de DSLWP-A1 voorziet in een telecommand uplink en een telemetrie en digitale plaatjes downlink. Radio amateurs zullen in staat zijn om commando's te sturen waarmee ze opdracht kunnen geven om een foto te maken en deze te downloaden.

De IARU heeft bepaald dat de downlinks voor A1  435.425 MHz en 436.425 MHz zullen worden.
De downlinks voor A2 worden 435.400 MHz en 436.400 MHz met gebruik van 10K0F1DCN of 10K0F1DEN (10-kHz brede FM single-channel data) 250 bps GMSK aanvullende codes of JT65B.

A1 en A2 zullen in een baan van 200 × 9.000 kilometer om de maan gebracht worden. De 50 × 50 × 40 centimeter metende satellieten wegen elk ongeveer 45 kilo en zijn op alle drie de assen gestabiliseerd. Twee lineair gepolariseerde antennes zijn in de vluchtrichting gemonteerd.

De satellieten zullen de maan gebruiken om zich af te schermen van radiostraling vanaf de aarde voor het langegolf ruimtegebaseerde interferometrie experiment.

De lancering staat gepland voor mei of juni met een CZ-4C raket, waarmee het in de ruimte zetten van de satellieten ongeveer zes maanden voorloopt op de lancering van de Chang’e 4 landingsvoertuig en onderzoeker.