Zonnecyclus 24 blijft vreemd

Flare

FlareGeen twijfel mogelijk: de zon gedraagt zich bijzonder vreemd. Eerst hadden we al een uitgerekte cyclus, nummer 23, waarvan het zonnevlekken “minimum” dieper en vaker zonder vlekken was dan we de afgelopen eeuw gezien hadden. En toen cyclus nummer 24 eindelijk begon in 2008, bijna twee jaar achter op schema, vroegen de zonne-experts zich af of het vreemde gedrag zou aanhouden.

 

En dat doet het inderdaad. En we hadden een aandeel in de uitkomst. In 2011 werd al opgetekend dat “de temperaturen wereldwijd nu al continu zo hoog zijn dat, zelfs met de afnemende opwarming, dat 2010 nog steeds in staat was om zich bij 1998 te voegen als het warmste jaar ooit genoteerd."

“Als de aanstaande zonnecyclus 24 normaal is of robuust, en in het bijzonder als El Niño daar twee jaar later op volgt zoals normaal gebeurt, dan wordt het midden van dit decennium de heetste periode sinds de mens op aarde verscheen. Maar, als het aanstaande maximum slap is, zoals de meeste onderzoekers verwachten, of als de zon een langere periode van verminderde activiteit in gaat met weer een diep minimum, dan is dat het beste wat ons kan overkomen. Dat scenario zou de klimaatverandering kunnen compenseren. In feite geeft de zon ons dan wat extra tijd.”

Wil je weten wat er is gebeurd? Nou, cyclus 24 zit er nu bijna op. Zijn “maximum,” in 2014, had het laagste zonnevlekken maximum sinds het begin van de 19e eeuw (1800). Dat werd gevolgd door jaren van afnemende zonnevlekken, tot nu, dit afgelopen jaar, er weken voorbij gingen zonder een enkele vlek op het oppervlak van de zon. We zitten nu in de uitloop, met bijna geen zonnestormen.

Dat heeft invloed op ons, omdat het klimaat op aarde afkoelt als er minder zonnestormen zijn. Een extreem voorbeeld vond plaats tussen 1645 en 1715, toen de normale 11-jarige zonnecyclus compleet verdween! De hartslag van de zon verdween. Deze periode, bekend als het Maunder Minimum, ging gepaard met bitterkoude winters. Nederzettingen van vissers in IJsland en Groenland werden verlaten. Er werden ijsbergen gesignaleerd in het Engelse kanaal. De kanalen in Venetië bevroren. Het was een tijd van grote ontberingen.

Aangezien niemand begrijpt waarom de 11-jaringe zonnecyclus een mensenleven lang kan verdwijnen (in het geval van het Maunder Minimum viel dat samen met de regeerperiode van de Franse zonnekoning Lodewijk de 14e), weten we niet of we nu aan de vooravond staan van een herhaling van zetten. Maar als deze vreemde zonne-activiteit betekent dat er een nieuw Maunder Minimum aan zit te komen, zoals een aantal zonne-onderzoekers geloven, dat zou dat niet op een beter moment kunnen komen op de opwarming van de aarde te compenseren. We moeten het maar afwachten.

Op dit moment, als je nog een brilletje over hebt van een recente zonsverduistering, moet je een dezer dagen maar eens naar de zon kijken. Wat je zal zien, is een hele blanke schijf…