Aanpassingen aan amateurvoorwaarden

iaru

iaruDiverse landen hebben recent wijzigingen doorgevoerd of voorgesteld of ontwikelingen aangekondigd met betrekking tot de regelgeving voor radio amateurs.

 

 

 

 

  • Volgens de Chinese Radio Amateur Club (CRAC) heeft het Chinese ministerie van Industrie en Informatie Technologie in Peking aangekondigd dat radio amateurs met ingang van 1 juli toegang gaan krijgen tot de 60-meter band. De laatste editie van PRC Radio Frequency Division Regulations — de uitgave van 18 april, World Amateur Radio Day — geeft aan dat radio amateurs in China de band 5351.5 – 5366.5 kHz toegewezen hebben gekregen op secundaire basis, en in overeenstemming met de besluiten die genomen zijn tijdens de World Radiocommunication Conference in 2015. 
  • De Nigeriaanse Communications Commission (NCC) heeft laten weten dat het bezig is om licenties uit te gaan geven “aan gekwalificeerde personen/bedrijven die geïnteresseerd zijn in Amateur Radio diensten en Amateur Satelliet diensten, met het doel niet-commerciële uitwisseling van berichten, intercommunicatie, zelf-training, privé ontspanning, draadloze experimenten, technisch onderzoek, etc.” De NCC stelt dat gelicenseerden 18 jaar of ouder moeten zijn, “technisch in staat moeten zijn om een Amateur Radio Station te bedienen volgens ITU-R M.1544-1, waarin de basis vaardigheden beschreven staan voor een radio amateur,” en dat ze een examen plus een Morse code test af moeten leggen. Er worden drie licentieklassen voorgesteld: Novice, General en Advanced. De NCC vraagt om een eenmalige bijdrage plus een “frequentie vergoeding” van ongeveer $28 aan alle aanvragers. 
  • Het Indiase Department of Telecommunications (DoT) heeft de cijfers vrijgegeven met betrekking tot de Amateur Radio machtigingen in 2017. Het DoT Annual Report laat zien dat er 628 nieuwe licenties zijn uitgegeven, een nieuw record. Het rapport laat ook zien dat er 2.594 kandidaten meegedaan hebben aan het Amater Radio examen, waarbij het verschil met het aantal uitgegeven licenties verklaard wordt doordat de overheid moeite heeft met het uitgeven van nieuwe licenties, volgens Jose Jacob, VU2JOS, van het National Institute of Amateur Radio (NIAR), die de statistieken uit het rapport haalde. Zijn aantekeningen laten zien dat er 3.730 nieuwe machtigingen zijn uitgegeven in de afgelopen 10 jaar, en dat er 4.905 zijn vernieuwd. “Het licentiesysteem in de Indiase republiek is altijd nogal bureaucratisch geweest,” zegt Jacob. “Het invullen van de formulieren omvat gegevens omtrent je lengte, kleur van je ogen, beroep en gegevens van je vader (maar niet van je moeder!). Daarnaast moeten aanvragers door politie onderzoeken heen om aan te tonen dat ze geschikt zijn om een machtiging te bezitten". (Zouden ze hier ook moeten doen. Zou aardig opruimen op NOS -red.) Dat betekent dat het wel tot 2 jaar kan duren voor je uiteindelijk een machtiging krijgt. 
  • De Noorse Communications Authority (Nkom) komt met voorstellen voor verandering aan de amateur regelgeving, zoals het toestaan van 1 kW uitgangsvermogen op VHF/UHF voor Earth-Moon-Earth of meteor scatter verbindingen. Tot nu toe was het maximale vermogen voor de VHF/UHF banden 100 of 300 W. Daarnaast wordt een maximum vermogen voorgesteld voor modelbesturing van vliegtuigen, helikopters en drones van 10 mW EIRP in de 2300 – 2450 MHz band, en van 25 mW EIRP in de 5650 – 5670 MHz band. 
  • Indonesië heeft een online systeem van Amateur Radio examens en licensering ingevoerd. Het AT aldaar heeft de overgang naar e-licensering beschreven als “een vorm van paradigmaverschuiving [die] de toewijding van de overheid toont om eenvoudige, snelle en transparante diensten aan te bieden.” De Indonesische president Joko “Jokowi” Widodo, YD2JKW, heeft een General class licentie, en zijn Vice President Jusuf Kalla, YC8HYK, heeft een Advanced class licentie. 
  • Het Thaise AT, de National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC), heeft tijdelijk aanvullende toestemmingen verleend voor werken tijden contesten. Beschreven als “op de 80-meter band en op 6 meter,” omvat de extra toestemming 14 weekenden. Licentieklassen Intermediate en Advanced mogen dan tijdens internationale wedstrijden werken van 3.6 – 3.9 MHz, en van 50 – 54 MHz tijdens zes VHF weekenden. De “tijdelijke toestemming” geldt voor 2018. Eerder mochten Thaise amateurs alleen werken van 3.5 – 3.6 MHz op 80, terwijl 6 meter helemaal verboden was.

Geef een reactie