Extra frequenties voor Ierland

Ierse vlagIn december 2015 publiceerde ComReg (het Ierse AT) een voorstel voor de Radio spectrum Management Strategie voor 2016-2018. De Ierse amateurvereniging antwoordde daarop met een uitgebreide aanvulling op dit voorstel en een samenvatting daarvan werd gepubliceerd in de maart 2016 uitgave van Echo Ireland.

 

Lees “Extra frequenties voor Ierland” verder

Zonnecyclus 24 blijft vreemd

FlareGeen twijfel mogelijk: de zon gedraagt zich bijzonder vreemd. Eerst hadden we al een uitgerekte cyclus, nummer 23, waarvan het zonnevlekken “minimum” dieper en vaker zonder vlekken was dan we de afgelopen eeuw gezien hadden. En toen cyclus nummer 24 eindelijk begon in 2008, bijna twee jaar achter op schema, vroegen de zonne-experts zich af of het vreemde gedrag zou aanhouden.

 

Lees “Zonnecyclus 24 blijft vreemd” verder

Mogelijk verband stroomdraad en kinderleukemie

HoogspanningsmastBangmager du jour in de Televaag van vandaag: Kinderen die in de buurt van bovengrondse elektriciteitslijnen wonen hebben mogelijk een één tot twee maal hogere kans om leukemie te krijgen dan andere kinderen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Gezondheidsraad.

 

 

Lees “Mogelijk verband stroomdraad en kinderleukemie” verder

Voorzitter IARU Regio 1 waarschuwt voor storing door draadloze laders

autoIARU Regio 1 voorzitter Don Beattie, G3BJ, maakt zich zorgen over de mogelijke storing die draadloze oplaadtechnieken voor elektrische auto's, "Wireless Power Transfer for Electric Vehicles" — kortweg WPT(EV) — kunnen veroorzaken in het Amateur Radio spectrum. WPT(EV), dat doorgaans frequenties in het LF en MF gebied gebruikt, zorgt ervoor dat de accu's van elektrische auto's geladen kunnen worden zonder er een stekker in te steken.

 

Lees “Voorzitter IARU Regio 1 waarschuwt voor storing door draadloze laders” verder