Storing door zonnepanelen

Zonnestoring

ZonnestoringJaap PA3GYM in Amersfoort werd onaangenaam verrast toen zijn buren zonder overleg een rij zonnepanelen op het dak lieten installeren: enorm hoge stoorniveau's op zijn HF transceiver.

 

Het hele verhaal staat uitgebreid beschreven op de site van de VERON – dat ga ik hier niet kopiëren. De samenvatting is wellicht interessant:

  • Uit de Rijksvoorlichtingsfolder aangaande PV installaties (zonnepanelen), blijkt dat eigenaren verplicht zijn om hun buren vooraf in te lichten, conform titel 5.4 van het BW e/o artikel 37 van Boek 5 BW. Buren die zomaar wat op hun dak donderen zonder je van tevoren in te lichten, staan al een streepje achter
  • Er bestaan gewoon zonnepanelen die wél werken zonder het spectrum vol te kotsen met troep: zoals van het Duitse SMA . Handig om te weten als je je buren wilt adviseren.
  • Installateurs gooien met de pet naar een installatie. De opsomming van instructies die niet gevolgd waren, vind ik verbijsterend. Ik zou adviseren om na de installatie dat zelf nog even na te lopen, en ze terug te laten komen als er op de manier zoals in dit geval beschreven, met de pet naar gegooid is.
  • Chinese meuk is precies wat het woord al zegt: meuk. Ondanks de lovenswaardige medewerking van de importeur blijft het gewoon meuk. Zie ook het verslag in de RAZzies van onze expeditie, waar een "Dell Replacement Adapter" de radio-atmosfeer volledig verziekte. Chinezen hebben niet zoveel met EMC normen – of het moet het grenzeloos overschrijden daarvan zijn.
  • Een CE sticker op een Chinees apparaat staat voor Chinese Export, en niet voor Conformité Européenne, ofwel Europese Conformiteit.

Voor een CE markering geldt namelijk omgekeerde bewijslast. Je mag een "eigenverklaring" toevoegen waarin staat dat je voldoet aan de Europese regelgeving, en dan een CE-sticker op je zelfgebouwde apparaat plakken. Natuurlijk ben je aansprakelijk als achteraf blijkt dat je NIET aan de eisen voldoet, maar hee, hoe vaak komt dat voor. Een keuring kost namelijk ca. €25.000 en duurt een paar weken. Daar heeft niet elke importeur zin in. In dit geval had de installateur/importeur pech dat de installatie naast een radio amateur geïnstalleerd werd, maar hoeveel staan er al in het land de ether te vervuilen (met kennelijk ook gevolgen voor de luchtvaart!). Interessant leesvoer, dat dan weer wel (zolang je het zelf niet bent)