Bob Bruninga slaat alarm over zonnepanelen

Zonnestoring

ZonnestoringDe bedenker van APRS Bob Bruninga WB4APR zegt "Ik wil geen paniek zaaien, maar we hebben amateurs met de juiste kennis nodig die zich gaan verdiepen in het volgende verontrustende nieuws"

 

 

De Amerikaanse National Electric Code (zeg maar installatienorm) gaat eisen dat de elektronica van elk zonnepaneel via de DC verbindingskabels gaat communniceren om ervoor te zorgen dat elk paneel afzonderlijk kan afschakelen. Dit om ervoor te zorgen dat alle mogelijke fouten niet kunnen leiden tot meer dan 80V op elke willekeurige plek in het systeem. Dit gaat gelden vanaf 1 januari 2019.

Dit is de nagel aan de doodskist van eenvoudige DC serieschakelingen die tot de stilste systemen behoren, en vereist praktisch dat aan elk paneel microinverters of optimizers geïnstalleerd moeten worden. Sla er het QST artikel van een paar jaar geleden maar eens op na hoe desastreus optimizers zijn met betrekking tot RFI en HF als er over het hele dak modules liggen. Of lees Jaap's ervaringen er nog eens op na.

Hier is die nieuwe regelgeving voor geïnteresseerden:
https://solarbuildermag.com/bos/nec-2017-module-level-solar-system-shutdown/

Maar omgekeerd, wat gaat er gebeuren met een reeks zonnepanelen die via de gelijkstroombekabeling met elkaar kletst als je daar een fors HF veld op loslaat?

Amerikaanse amateurs kunnen de problemen nog voor zijn door nu nog een DC serieschakeling te kopen, maar als hun buren na 1 januari 2019 panelen aanschaffen, dan kunnen ze goed in de problemen komen.

Bob wil geen paniekzaaier zijn, maar iedereen weet wat er gebeurt als amateurradio en commerciële systemen niet door 1 deur kunnen, en zelfs als de amateurs gelijk hebben, is de verhouding 1 op 600 (in Nederland 1 op 1365 -red) en niemand gaat de kant van de amateurs kiezen.

Amateurs hebben zich verzet tegen broadband over powerlines en dat domme idee uit de wereld kunnen krijgen, maar dit heeft de potentie om amateurradio volleding om zeep te helpen. Er is wat aan te doen, maar we weten allemaal dat de concurrentie op de zonnepanelenmarkt moordend is en de goedkoopste modules zullen het populairst worden en hoogstwaarschijnlijk hebben die niet de beste filtering.

Amateurs moeten zien te achterhalen welke systemen de ergste stoorzenders zijn en die zo gauw mogelijk aan de kaak stellen. Een van de mogelijkheden is door langs een huis met zonnepanelen te rijden met een AM radio afgestemd op een zwak signaal en dan kijken of de achtergrondruis toeneemt bij dat huis. Maar die systemen hebben ook individuele pieken, dus wat aan de afstemming draaien en een maximum vinden kan ook helpen. Bob's ervaring is dat de herrie honderden meters langs de stroomdraden te vinden is (waarbij opgemerkt moet worden dat die in Amerika vaak nog bovengronds lopen).

Je kunt ze niet missen… Ze klinken als een 60 Hz brom (in Europa zal dat 50 Hz zijn -red) op alle harmonischen van de inverter schakelfrequentie.