Studie over radio amateurs in Zweden

Zweedse vlag

Zweedse vlagEr is een studie gemaakt van de spreiding en het bandgebruik door radio amateur stations in Zweden, en gelukkig is dat in het Engels geschreven. Deze studie is beschikbaar en kan gedownload worden.

 

 

De studie, die in 2016 gemaakt is, bevestigt nogmaals het al meermalen vastgestelde feit dat HF straling van een radio amateur station veilig is, maar het geeft ook een mooi statusoverzicht van hoe de radiohobby eruit zag in Zweden aan het eind van 2015.

Er staan grafieken in die duidelijk het demografische probleem in Zweden aan de orde stellen: de gemiddelde leeftijd van alle radio amateurs in 2015 is 63. Jonge amateurs (onder de 25) lijken compleet onvindbaar.

In december 2015 heeft het Zweedse AT de activiteit in de amateur 144 MHz band gedurende 72 uur gemonitord. Het rapport laat zien dat op een zeer hoog lokaal stoorniveau na, dat opgepikt werd door het monitoring station tussen 144.0-144.650MHz, ongeveer de enige activiteit van betekenis in de band een repeater was op 145.600 MHz.

Het rapport meldt nog dat er 1862 amateurmachtigingen zijn uitgegeven sinds april 2004 en dat er 10.512 waren uitgegeven voordat amateur radio in Zweden werd gedereguleerd in 2004 en verlenging niet meer noodzakelijk is. Het is niet duidelijk of de overledenen zijn meegenomen in de officiële cijfers over het aantal in gebruik zijnde machtigingen. Je kunt er rustig vanuit gaan dat een behoorlijk aantal amateurs die meegeteld zijn, inmiddels in feite dood zijn.

Je kunt de studie downloaden van
http://www.esr.se/phocadownload/emc/Study_of_the_distribution_and-usage_profiles_of_amateur_radio_
stations_in_Sweden.pdf

Er is maar 1 licentietype in Zweden. En die is gelijk aan CEPT klasse 1 en om die te halen moet je een recht-toe-recht-aan  multiple-choice examen afleggen met 30 vragen over de wet- en regelgeving en 43 techniekvragen. Hoe dat eruit zien (in het Zweeds) is te zien op
https://hamradio.pts.se/Question/ChooseTypeOfTest