Spookfrequentie

Spook

SpookVanmorgen hoorde ik op de radio een bericht over het terugtrekken van ambassadepersoneel uit China omdat ze ziek geworden waren, klaarblijkelijk als gevolg van "vreemde geluiden". Ook Cubaans ambassadepersoneel lijkt onderhevig aan ziekte door dat soort geluiden.

 

 

Dat triggerde een herinnering aan een verhaal dat ik vele jaren geleden eens had gelezen over spookeffecten als gevolg van infra-geluid. Nou was dat niet direct wat ze vanmorgen op de radio lieten horen als mogelijke oorzaak van de ziekte, want dat had meer van een moderne hedendaagse compositie van elektronische muziek en was meer irritant dan ziekmakend, maar als het echt infra-geluid was, dan kan je dat op een radio ook niet laten horen.

Wat was het originele verhaal:

Op een nacht werkte onderzoeker Vic Tandy nog laat alleen in zijn laboratorium. Hij voelde zich op een gegeven moment zeer ongemakkelijk en had het gevoel dat hij niet alleen in het lab was. Vanuit zijn ooghoek zag Tandy een bewegende grijze wolk die verdween zodra hij ernaar probeerde te kijken. Die ervaring joeg Tandy voldoende schrik aan om onmiddellijk naar huis te gaan en niet naar het lab terug te keren tot het weer dag was.

De volgende dag keerde Tandy terug naar het lab. Een van zijn hobbies was schermen, en hij was bezig om aan zijn degen te werken met het handvat in de bankschroef geklemd. En hoewel niets de degen aanraakte, begon het blad plotseling wild te vibreren, wat Tandy de stuipen op het lijf joeg.

Tandy had kunnen concluderen dat hij in een spooklaboratorium werkte en de deur uit kunnen rennen, maar toen kwam de wetenschapper in hem boven. De beweging van het degenblad leek op een geluidsgolf – misschien was er een geluid dat hij niet kon horen dat voor de vibraties in de ruimte zorgde!

Na wat onderzoek en een kort gesprek met de facilitair beheerder van het lab, ontdekte Tandy dat er recent een nieuwe ventilator geplaatst was in het lab, die een frequentie opwekte van 18,98 Hz – een laag, rommelend geluid dat het menselijk oor nauwelijks kan horen. En toevallig ligt 18,98Hz heel dicht tegen de frequentie waarop het menselijk oog verondersteld wordt te resoneren. Tandy concludeerde dat de spookachtige gedaante die hij de vorige avond gezien had, een optische illusie was als gevolg van zijn ogen die in resonantie raakten door de geluidsgolven. Tandy onderzocht dit fenomeen verder en schreef daar later een artikel over genaamd “The Ghost in the Machine.”

Het lab bleek precies een halve golflengte lang te zijn voor 18,98Hz, en de bankschroef stond precies midden in de ruimte. Daar traden dus staande golven op, en dat zorgde voor de geluidsdruk wat zijn spookbeelden opwekte en de degen liet vibreren.

Google maar eens op Ghost Frequency en je komt verschillende verhalen tegen over dit soort verschijnselen die optreden bij sub-audio frequenties van 17-19Hz. Terugkomend op het zieke ambassadepersoneel zou ik eerder zoeken in de richting van sub-audio geluid dan de knikker- en elektronische muziekgeluiden die men op de radio aanvoerde als mogelijke oorzaak. Ziek worden van geluid is dus zeker een mogelijkheid.