Iraanse radar op 10m

iaru

iaruHoewel 10 meter nou niet direct de meest gebruikte band door radio amateurs is de laatste tijd, vindt Iran dat kennelijk een ideale plek om met diverse radars te gaan spelen. De storing was hoorbaar in International Amateur Radio Union Regio 1 (IARU R1) en waarschijnlijk ook elders in de wereld.

 

 

“Iraanse radars waren in mei elke dag behoorlijk actief op onze 10-meter band ,” volgens IARU Monitoring System (IARUMS) Coördinator voor Regio 1 Wolf Hadel, DK2OM, in de IARUMS nieuwsbrief. “Op 28.860 MHz hoorden we elke dag sterke langdurige signalen. Op andere frequenties werd gebruik gemaakt van frequency hopping mode.”

De lijst met andere indringers van de Amateur Radio 10 meterband bevatte — of in sommige gevallen, miste — de gebruikelijke overtreders. Hadel meldt dat FM signalen van Russische taxi centrales, boeien van drijftnetten, en 27MHz “misbruikers” in Brazilië gesignaleerd zijn op diverse 10-meter frequenties, “zoals gewoonlijk.”

Intussen zijn er een paar chronische stoorsignalen verdwenen. Onder deze verdwenen stoorsignalen is de 14.295 kHz harmonische van Radio Tajik op 4.765 kHz. En Radio Hargeysa in Somalië op 7.120 kHz is al een paar weken uit de lucht, volgens zeggen door een zenderstoring. “We hebben ze niet gemist,” grapt Hadel, die ook de hoop uitsprak dat de uitzendoorlog tussen Radio Eritrea en Radio Ethiopië op 40 meter nu ten einde komt. Sinds enige tijd al kampt Radio Eritrea met Ethiopische “witte ruis” storing op 7.140 en 7.180 kHz. Deze maand kondigde Ethiopië aan dat het een vredesovereenkomst met Eritrea gaat accepteren, waardoor er een einde komt aan een 20 jaar oude bloedige oorlog.

Hadel meldde ook een “hybride modem” signaal gedurende een aantal dagen in mei op 14.000 MHz vanuit de Israelische marine, bestaande uit zes pre-carriers — Parallelle PSK4 en gemodificeerde MIL-188-110A. Net onder de 20 meterband, op 13.998.0 MHz, werden MFSK-16 uitzendingen vanuit Rusland waargenomen op 31 mei. Het signaal was hoorbaar tot 14.001.165 MHz in de amateurband.