NLConnect pleit tegen investeringen in FM radio

DAB

DABNLConnect is tegen de mogelijkheid om steunzenders te realiseren en daarmee het bereik van FM-radiostations te verbeteren. De brancheorganisatie heeft gereageerd op de consultatie die de Rijksoverheid heeft gehouden over dit onderwerp. 

 

 

NLConnect vertegenwoordigt een reeks bedrijven die belang hebben bij digitalisering. Hier zitten kabelaars bij en ook een importeur van DAB+ ontvangers. Kabelaars kunnen capaciteit vrijmaken voor digitale zenders, als ze het analoge signaal uitschakelen. Analoge tv is al aan het verdwijnen, onder meer bij Delta en Ziggo. Voor analoge radio is dat minder gemakkelijk, omdat FM nog populair is. 

NLConnect vat haar eigen standpunt bondig samen: NLconnect juicht digitalisering van radio toe, juist ook vanuit maatschappelijk oogpunt. Alles wat de levensduur van analoge FM verlengt (zoals een betere kwaliteit) is met deze doelstelling strijdig. 

Ook de vereniging RPO (Regionale Publieke Omroepen) is tegen een gedragslijn die FM-steunzenders weer mogelijk maakt, want dat zou het ingezette digitaliseringsbeleid doorkruisen. 

De voorgaande ministers Verhagen en Kamp zijn begonnen aan een programma om het FM-bereik te verbeteren, na een effectieve lobby van de commerciële radiostations bij de Tweede Kamer. De radiostations staakten daarop hun juridische strijd tegen het Agentschap Telecom. Die FM-steunzenders zijn een tijd lang mogelijk geweest, maar in 2015 is het Agentschap Telecom ermee gestopt. De reden om ermee te stoppen, is dat de vergunningen opnieuw werden uitgegeven. 

VCR wil betere FM-ontvangst

De Vereniging Commerciële Radiostations (VCR) profiteerde juist van de steunzenders en pleit voor een terugkeer daarvan. De VCR-leden stellen dat FM de komende jaren nog belangrijk is en blijft. Door zenders te verplaatsen of bij te bouwen, kan de overheid ervoor zorgen dat de commerciële zenders zo veel mogelijk luisteraars kunnen bereiken. Een goed aanbod van commerciële radio stimuleert de digitalisering juist, stelt VCR.