ISS op Baofeng

ARISS

ARISSIk hoor nog wel eens dat amateurs niet naar het ISS luisteren omdat dat "moeilijk" zou zijn. Niets is minder waar. Je moet alleen even op tijd zijn. Een demonstratie van vandaag.

 

 

Vanmorgen om 10:32 onze tijd was er weer een schoolcontact tussen het International Space Station en een school in Duitsland. Ik besloot om in mijn rookpauze (voor degenen die mij niet kennen: ik rook al meer dan 30 jaar niet meer, maar zo kom ik een beetje in evenwicht met wél rokende collega's. Langer dan een sigaret duurt een ISS pass niet) eens naar het ISS te luisteren. Ik bond de Baofeng aan de JWX antenne op de auto (op de spriet gaat het ook, maar ja, iets minder gain) en stemde af op 145.800. Het duurde niet lang of de Baofeng begon te kraken. En daar was-ie dan.

 

Meer dan een totaal versleten Baofeng is er niet nodig om naar het ISS te luisteren. Natuurlijk, met een beam met Azimuth/Elevatierotor kan je 'm van begin tot eind volgen, maar ik heb toch zeker een minuut of 8 kunnen luisteren. Ik blijf het magisch vinden dat je met een portofoontje gewoon een ruimtestation kunt ontvangen. Probeer het ook eens: zoals je ziet is er niet veel voor nodig.