Google billing brengt aprs.fi in gevaar

aprs

aprsDe populaire amateur radio APRS tracking site aprs.fi die gerund wordt Heikki Hannikainen OH7LZB wordt bedreigd als gevolg van veranderingen in de manier waarop Google Maps kosten in rekening brengt.

 

 

Heikki Hannikainen OH7LZB schrijft daarover:

"Siinds enige tijd deze morgen verschijnt er via Google Maps op aprs.fi een pop-up met de mededeling 'This page cannot load Google Maps correctly'. De map tegels waren donker met de tekst 'For Development Purposes Only' eroverheen geschreven.

Dat was door een configuratiefout mijnerzijdes: het aprs.fi profiel op de Google Cloud console was niet goed gelinkt aan het juiste betalingsprofiel dat weer gekoppeld is aan mijn creditcard. Dat is nu weer gerepareerd en de mappen laden nu weer goed. Voor zolang als het duurt.

Als gevolg van het vrijwilligers/goededoelen/non-profit gebruik in de radioamateur wereld (Search And Rescue, rampenbestrijding, etc) heeft aprs.fi altijd een genereus gratis gebruik mogen maken van Google, zelfs nadat in 2012 de prijzen omhoog gingen. Met de recente aanpassingen aan de prijsvoorwaarden voor het gebruik van de Google Maps API's is het gratis gebruik van de mappen afgeschaft. Ik was er niet helemaal zeker van of het gratis gebruik in stand zou blijven, maar dat is nu duidelijk niet het geval.

Ik probeer om met ze in contact te komen om te zien of het gratis gebruik weer ingesteld kan worden, of dat ik op zijn minst een forse korting zou kunnen krijgen. Als iemand contacten heeft binnen Google die radio amateur zijn, mail mij of hun dan privé.

Lukt dat niet, dan loopt de rekening waarschijnlijk op naar 4000-5000€ per maand, en het moge duidelijk zijn dat ik dat niet kan betalen. De facturatie is nu al gestart, en ik heb een beetje krediet gekregen voor de transitie- en testperiode, die een paar dagen duurt, waarna ik nog voor een paar dagen de rekening kan betalen.

Om de belasting van de site wat te reduceren heb ik de Embedded maps feature momenteel uitgeschakeld.

Er bestaat een risico dat ik Google Maps moet vervangen door iets anders, maar daar gaat een hoop ontwikkelwerk en dus tijd inzitten, en het eindresultaat kon wel eens niet zo fraai zijn als met de Google maps; de Maps API was altijd erg goed."

Tot zover Heikki. Als het even tegen zit, is aprs.fi dus binnenkort uit de lucht.

Overigens loopt PI4RAZ tegen hetzelfde probleem aan: onze onweerssite gebruikt eveneens de Google Maps API, en ook uw scribent heeft een mailtje van Google gehad met het vriendelijke doch dringende verzoek een Billing Account aan te maken waarbij mijn creditcard gekoppeld moet worden aan het "project onweerssite". En dat gaat niet gebeuren. Ik ga niet mijn privé creditcard koppelen aan iets waarvan ik de hoogte van de factuur niet kan beïnvloeden. Ik heb immers geen invloed op het aantal bezoekers, en dat bepaalt uiteindelijk de rekening. Vooralsnog zit onze onweerssite onder een door Google gehanteerd maximum waar de betaling gaat starten, maar toch. Voor het geval Google mij ook het mes op de strot zet, ben ik vast aan het experimenteren met een andere Maps provider die nog wél gratis werkt. De databasekoppeling is nog niet gerealiseerd, dus de informatie is statisch, maar het ging erom of het mogelijk zou zijn om over te schakelen naar een andere Maps provider als de nood aan de man komt. En dat kan dus. We wachten even af of Google ons ook af gaat sluiten…