Spanje start veiling 5G spectrum

hoop antennes

hoop antennesSpanje is gestart met de spectrumveiling van de 3.6-3.8 GHz band. De vier grote operators, Movistar, Vodafone, Orange en Masmovil, kunnen bieden op in totaal 200 MHz. De licenties zijn twintig jaar geldig, zijn verdeeld in pakketten van minimaal 5 MHz en kennen een minimumprijs van EUR 2,5 miljoen per stuk.

 

De elektronische veiling wordt gedaan door middel van simultane biedingen totdat er een winnaar is. De 5G-veiling startte gisteren, 18 juli, en wordt elke dat tussen 10.00 uur en 18.00 uur gehouden totdat het volledige spectrum verkocht is.  

De Spaanse 5G-regels schrijven voor dat elke operator niet meer dan 120 MHz in de 3.4-3.8 GHz band kan bemachtigen. Telefonica, Orange en Masmovil bezitten elk al 40 MHz in de 3.4-3.6 GHz band en kunnen dus maximaal 80 MHz bemachtigen, terwijl Vodafone voor de volledige 120 MHz kan gaan. 

3.4-3.8 GHz sleutel tot 5G

De 3.4-3.8 GHz band wordt gezien als het belangrijkste spectrum voor een succesvolle lancering van 5G diensten. Het is in staat datasnelheden te genereren van 1-3 Gbps in stedelijke gebieden via small cells.

Een minimum van 100 MHz aan spectrum is naar verwachting nodig voor high-quality 5G diensten.  Toezichthouder CNMC stelde in april een maximum voor van 235 MHz aan 5G-spectrum per operator binnen de zogenaamde mid-bands van 1.8 GHz, 2.1 GHz, 2.6 GHz en 3.4-3.8 GHz. Telefonica, Vodafone en Orange beschikken al over 135 MHz in de 1.8 GHz, 2.1 GHz en 2.6 GHz banden.  

Het Spaanse 5G plan schrijft voor dat succesvolle bieders een twintigste van de prijs vooraf betalen. De rest van het bedrag wordt in jaarlijkse termijnen betaald voor de duur van de licentieperiode.