5MHz nog niet aangepast

AT-logo

AT-logoInteressant artikel vandaag in Telecom Magazine: dat bericht dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) het wijzigingspakket 2018 (1) van het ontwerpbesluit Nationaal Frequentieplan consulteert. Dat gaat voornamelijk over de aanpassing van de bestemming van de 700MHz band, maar terloops wordt ook een aanpassing van de 5MHz amateurband besproken.

 

Voor de duidelijkheid: het Ontwerpbesluit NFP wijziging pakket 2018-1 vind je HIER .

De belangrijkste wijziging is dat de 700 MHz-frequentie voor mobiele doeleinden gebruikt mag worden. Het Nationaal frequentieplan is opgesteld in 2014 en was de opvolger van een eerder Frequentieplan uit 2005. In 2011 werd een wijziging doorgevoerd die nog altijd zijn schaduw vooruit werpt: het beperken van het gebruik van het 3,5 GHZ-spectrum vanwege het grondstation van Defensie in Burum. Dit betekent dat het snelle spectrum boven de 3,4 GHz niet voor 5G gebruikt kan worden in Noord-Nederland en feitelijk ook niet in Amsterdam.

700 MHz niet langer voor tv

Het wijzigingspakket omvat een reeks elementen: 

  • In de 700 MHz-band (onderdeel van de Multibandveiling) wordt per 1 januari 2020 mobiele communicatie als bestemming toegevoegd, en wordt bestemming omroep beëindigd. 
  • In de 5 MHz-band wordt de bandbreedte van de bestemming voor radioamateurs aangepast (was al gebeurd in de Regeling Gebruik van Frequentieruimte, maar dus nog niet in het NFP). 
  • In banden tussen 156 MHz en 162 MHz wordt als nieuwe bestemming Bijzonder gebruik maritieme frequenties toegevoegd. 
  • In de band 1875-1880 MHz wordt een bestemming voor vergunningvrije installaties ter zee toegevoegd. 
  • In de band van 27,5 tot 30 GHz worden niet gecoördineerde satellietgrondstations aan de bestemming toegevoegd. 
  • In annex 4 worden een aantal nieuwe begrippen gedefinieerd.

Diverse doelgroepen

De doelgroepen van het Nationaal Frequentieplan zijn divers: partijen met spectrumvergunningen – zoals de mobiele operators – en voor wie het NFP gebruiksrechten vastlegt zoals: aanbieders van mobiele communicatie, omroepaanbieders, satellietcommunicatieaanbieders, exploitanten van straalverbindingen, overheidspartijen die frequenties gebruiken voor publieke taken (zoals Defensie in Burum), spectrumgebruikers in de lucht- en scheepvaart, bedrijven met netwerken voor eigen bedrijfstoepassingen, radiozendamateurs, fabrikanten van apparatuur die gebruik maakt van het spectrum (met of zonder vergunning).