Belangrijke wijzigingen aan FT8 en MSK144 in WSJT-X Versie 2.0

Stukkie spectrum

Stukkie spectrumWSJT-X mede-ontwikkelaar Joe Taylor, K1JT, heeft aangekondigd dat er belangrijke wijzigingen aangebracht gaan worden aan de FT8 en MSK144 digitale protocollen in WSJT-X versie 2.0 die binnen een paar maanden het levenslicht gaat zien.

 

 

Taylor zei dat versie 2.0 in januari 2019 klaar voor gebruik zou moeten zijn. "Veel van het noodzakelijke programmeerwerk is al klaar," meldde Taylor in een publicatie op de Packrats reflector. "Veel van de nieuwe mogelijkheden zijn al in de praktijk getest en we hebben geconstateerd dat die prima werken."

Taylor wees er nog wel even op dat de nieuwe mogelijkheden nog niet publiek beschikbaar zijn, zelfs niet in beta vorm. Hij zei dat hij, Steve Franke K9AN, en Bill Somerville G4WJS "verbeterde versies van de MSK144 en FT8 protocollen ontwikkeld hebben die de message payload uitgebreid hebben naar 77 bits".

"Probeer niet snel even iets te downloaden," waarschuwde hij. "Er moet nog veel getest worden en de code moet nog geoptimaliseerd worden." Hij zei ook dat de huidige planning voorziet in een beta-testperiode "die waarschijnlijk midden of eind september gaat plaatsvinden," met een uiteindelijke release "mogelijk een paar maanden later."