Belangrijke wijzigingen aan FT8 en MSK144 in WSJT-X Versie 2.0

Stukkie spectrumWSJT-X mede-ontwikkelaar Joe Taylor, K1JT, heeft aangekondigd dat er belangrijke wijzigingen aangebracht gaan worden aan de FT8 en MSK144 digitale protocollen in WSJT-X versie 2.0 die binnen een paar maanden het levenslicht gaat zien.

 

 

Lees “Belangrijke wijzigingen aan FT8 en MSK144 in WSJT-X Versie 2.0” verder

5MHz nog niet aangepast

AT-logoInteressant artikel vandaag in Telecom Magazine: dat bericht dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) het wijzigingspakket 2018 (1) van het ontwerpbesluit Nationaal Frequentieplan consulteert. Dat gaat voornamelijk over de aanpassing van de bestemming van de 700MHz band, maar terloops wordt ook een aanpassing van de 5MHz amateurband besproken.

 

Lees “5MHz nog niet aangepast” verder

Spanje start veiling 5G spectrum

hoop antennesSpanje is gestart met de spectrumveiling van de 3.6-3.8 GHz band. De vier grote operators, Movistar, Vodafone, Orange en Masmovil, kunnen bieden op in totaal 200 MHz. De licenties zijn twintig jaar geldig, zijn verdeeld in pakketten van minimaal 5 MHz en kennen een minimumprijs van EUR 2,5 miljoen per stuk.

 

Lees “Spanje start veiling 5G spectrum” verder

Nieuw Iers bandplan voor nieuw spectrum

irtsIn Ierland hebben amateurs recent van hun AT, ComReg, extra spectrum toegewezen gekregen op secundaire basis waarmee ze alle modes mogen doen, inclusief MGM. Dat spectrum omvat 30 tot 49 MHz en 54 tot 69.9 MHz. Daarnaast is de huidige 4 meter 70 MHz band uitgebreid. De bandgrenzen zijn daar nu 69.9 MHz tot 70.5 MHz, wat betekent dat het huidige IARU Regio 1 bandplan volledig geïmplementeerd kan worden.

 

 

Lees “Nieuw Iers bandplan voor nieuw spectrum” verder

Australische spectrumvooruitzichten teleurstellend

ACMAWIA, het Wireless Institute of Australia – de eerste en oudste radioamateurvereniging van de wereld –  meldt in haar nieuwsbulletin hoe het Australische AT, de ACMA, tegen het spectrum in de periode 2018-2022 aan kijkt. En daar worden ze niet vrolijk van.

 

 

Lees “Australische spectrumvooruitzichten teleurstellend” verder

88MHz transatlantische signalen gehoord in Ierland

08-july-2018-dDe PI4RAZ whatsapp groep had het ook al gemerkt door de buitenlandse stations op de autoradio: er zijn zo af en toe fantastische condities op de hoge frequenties. Op zondag 8 juli 2018 was er een opmerkelijke opening op de VHF banden over de Noord Atlantische oceaan.

 

 

Lees “88MHz transatlantische signalen gehoord in Ierland” verder