VERON vraagt mening in digitale discussie

il_570xN.643045649_qj7k

il_570xN.643045649_qj7kDe VERON heeft een discussie geopend over de toepassing van nieuwe ditigale modes zoals FT8, en met name over de vraag of deze mode(s) de doodsteek zijn voor het radioamateurisme, of juist een nieuwe lichting technisch geïnteresseerden aan zullen trekken. Interessant genoeg wordt de vraag vergezeld door een afbeelding van de man met de zeis…

 

 

De aanleiding is dit artikel , dat gebaseerd is op een overweging van NT0Z , die zich afvraagt of deze digitale modes de radiohobby vermoorden. Het is een lap tekst, maar wel de moeite om te lezen. Ik wijdde er al eerder een artikel aan naar aanleiding van de ervaringen van Dom Smith M0BLF, die tijdens een SOTA activatie gedurende 20 minuten geen respons kreeg op zijn CQ's, terwijl er genoeg spots waren op het Reverse Beacon Netwerk. Waarom? Omdat iedereen met FT8 in de lucht was, en niet de moeite nam om andere modes te proberen. De VERON nodigt iedereen uit om onderbouwd zijn/haar mening te geven op de desbetreffende Facebook pagina .

Niet dat ik denk dat er daardoor iets verandert. Wat er de laatste 25 jaar gebeurd is, is dat we van makers veranderd zijn naar gebruikers. Onderdelen waren schreeuwend duur en/of moeilijk aan te komen, complete sets waren er al helemaal niet. Je moest wel bouwen. En een half jaar na het halen van je machtiging moest je zelfgemaakte zender ter keuring aangeboden worden aan de PTT. Maar 99% van wat hedentendage de machtiging haalt, is geen bouwer meer. Die rennen na het behalen van het examen met een tiet geld naar de winkel (arghhh, ouwe lul dat ik ben: gaan naar de pagina van de HAM-boer natuurlijk) en kopen een set, kopen een antenne, zien nog net kans die twee aan elkaar te knopen en men is amateur. Gaat er iets stuk, dan brengen we dat terug voor garantie. Is de garantie verlopen, dan kopen we een nieuwe. No way dat het deksel van de set af gaat. Geen idee waar men moet beginnen…

Ik moet mezelf misschien niet als maatstaf nemen. Zoals ik net schreef, behoor ik inmiddels tot de oude(re) generatie. Voor mij is radio-amateurisme het ontwerpen, bouwen en verbeteren van apparatuur. Niet 's-morgens mijn computer aanzetten en 's-middags eens kijken wat ik "gewerkt" heb in FT8 (valt dat trouwens niet onder onbemand gebruik en dus een ATOF??). De interactie is weg, er zijn geen vaardigheden meer nodig, het gaat allemaal vanzelf. Maar rechtvaardigt dat nog een machtiging. Ik vind van niet. De opzet van het amateurisme – het doen van technische proeven – is namelijk weg. Misschien dat het nog wat verbetert met het nieuwe FT8CALL (zie dit artikel ) waarmee je nog wél een soort van QSO kunt maken, maar voor de rest is de menselijke interactie met dit soort automatische verbindingen ver te zoeken.

Afijn, nogmaals: ik ben geen maatstaf. Geef je eigen onderbouwde mening op de genoemde Facebook pagina. Ik ben wel benieuwd hoe de rest van de amateurs er over denkt. Mijn mening is dat het een enorme verarming is van het radio amateurisme.