Tijdzenders Amerika wegbezuinigd

Klok

KlokOnrust in Amerika. Uit de plannen van het NIST (National Institute of Standards and Technology, vergelijkbaar met ons Nederlands Meet Instituut) blijkt dat men $6,7 miljoen wil bezuinigen door het uitschakelen van de tijdzenders.

 

 

De tijdzenders in Amerika zijn van een iets andere orde dan b.v. DCF77 in het Duitse Braunschweig op 77,5kHz of het Engelse MSF op 60kHz. De zender WWV straalt b.v. 10.000 W uit op 5 MHz, 10 MHz en 15 MHz; en nog eens 2500 W op 2.5 MHz en 20 MHz. Elke frequentie wordt door een aparte zender uitgezonden. En hoewel elke frequentie dezelfde informatie bevat, worden de meerdere frequenties gebruikt omdat de kwaliteit van HF signalen uiteraard afhangt van veel factoren zoals locatie, tijd van het jaar, tijd van de dag, de gebruikte frequentie en de condities. Het idee is dat er altijd wel een frequentie is die doorkomt.

Naast de tijdzenders die in Colorado uitzenden onder de naam WWV, is er nog eens zo'n antennepark op Hawai onder de naam WWVH , met dezelfde zenders en vermogens. Je kunt je voorstellen dat het wel een paar centen kost om dat in de lucht te houden. Niet voor niets zijn al die kortegolf omroepstations de afgelopen jaren uit de lucht gehaald. Weinig luisteraars, veel kosten.

Dan is er nog een derde zendstation met de naam WWVB , die – vergelijkbaar met DCF77 en MSF – tijdsignalen uitzendt op 60kHz, waarmee klokken, camera's, straatverlichtingen etc. gesynchroniseerd worden.

Uit de aankondiging blijkt niet duidelijk welke zenders uitgeschakeld gaan worden vanwege de bezuinigingen, maar ik verwacht alleen WWV en WWVH. De signalen van die zenders worden vooral door amateurs nog gebruikt voor b.v. het calibreren van meetzenders en als referentie voor mixers voor zeer hoge frequenties. Het gros van het Amerikaanse publiek heeft vermoedelijk geen notie van signalen op 5, 10, 15MHz of andere HF banden. Uitschakelen van WWVB zou maatschappijontwrichtend zijn; allerlei systemen stoppen dan met werken, dus dat zie ik niet gauw gebeuren. Er wordt opgeroepen om de lokale politiek in te schakelen voor protest, maar waarschijnlijk hebben die geen idee waarvoor/tegen ze dan protesteren. Vermoedelijk komt er dus binnen een jaar of 2 wel een eind aan de Amerikaanse tijdsignalen.