Zonnevlekken toch niet cyclus 25

Flare

FlareHet Koninklijk Observatorium van België's Solar-Terrestrial Centre of Excellence (STCE, http://www.stce.be/) heeft verzekerd dat de zonnevlek groep 2720 met omgekeerde polariteit die eind augustus waargenomen werd, toebehoort aan de huidige cyclus 24, en niet de start inluidt van cyclus 25.

 

 

"Omdat de polariteit van die zonnevlek groep omgekeerd was, claimen sommige websites dat zonnevlek groep 2720 waarschijnlijk een van de eerste groepen was van de nieuwe zonnecyclus 25," zegt het centrum. "Dat is gewoon niet waar, gezien de zeer lage 8° breedtegraad. De volgende zonnevlek groep van cyclus 25 moet zowel een omgekeerd magnetisch veld hebben als een veel hogere breedtegraad op de zon, meestal van 20° tot 40° vanaf de evenaar. Slechts twee kleine, kortdurende zonnevlekgroepen zijn momenteel toegeschreven aan de nieuwe cyclus 25: zonnevlek groep 2620 van december 2016 en groep 2694 van januari 2018."

STCE zegt dan ondanks dat deze twee kleine zonnevlekken toegeschreven zijn aan cyclus 25, er enige onzekerheid bestaat over aan welke cyclus ze nu echt toebehoren. STCE zegt ook dat een paar andere zonnevlekken die bij cyclus 25 horen zo klein en kortdurend waren dat ze niet eens een nummer gekregen hebben. "Gedurende elke zonnecyclus heeft ongeveer 3% van alle actieve regio's een omgekeerde polariteit maar behoort niet tot de huidige of volgende zonnecyclus," zegt het centrum. "Met 2.000 tot 3.000 zonnevlekgroepen per cyclus betekent dit dat elke cyclus wel een paar dozijn zonnevlekken heeft die een tegengestelde polariteit hebben maar toch tot de huidige cyclus behoren."

Na het bestuderen van de magnetogrammen van het oppervlak van de zon, is de bekende radio amateur, zonnewaarnemer en propagatie specialist Carl Luetzelschwab, K9LA, het er mee eens dat AR2720 een omgekeerde polariteit heeft ten opzichte van andere zonnevlekken op het noordelijk halfrond van de zon. Wat verwarrend is, zegt hij, is de lage breedtegraad, omdat een zonnevlek van cyclus 25 een veel hogere breedtegraad zou moeten hebben.

In hetzelfde weekend dat zonnevlek groep 2720 verscheen, was er een radio blackout die ongeveer een dag duurde, die zowel invloed had op de HF amateurbanden als op GPS systemen. Zonnewaarnemer Tamitha Skov noemde in haar YouTube rapport de geomagnetische storm van klasse G3 "een van de top 5 stormen van de zonnecyclus."

Lees meer op http://www.arrl.org/news/reverse-polarity-sunspot-group-does-not-belong-to-cycle-25-observatory-says.