Repeater stoort afstandsbedieningen

auto

autoEen repeater in het Nieuw-Zeelandse Invercargill zorgde er afgelopen week voor dat bestuurders hun auto niet meer open konden krijgen in een zakendistrict aldaar.

 

 

De lokale garagehouder zegt dat op maandagmorgen een tiental mensen aan de balie verscheen met de mededeling dat hun afstandsbediening niet meer werkte. Maar het personeel kon niets bijzonders ontdekken aan de afstandsbedieningen.

Maar op dinsdag kwamen er nog meer mensen die problemen hadden met hun afstandsbediening. En nadat er overleg gepleegd was met andere dealers in de stad, kwamen ze tot de conclusie dat er een sterker signaal aanwezig was dat de afstandsbedieningen blokkeerde.

Een vertegenwoordiger van het Ministerie van Business, Innovatie en Werkgelegenheid, waar het Nieuw-Zeelandse AT onder valt, liet weten dat de politie van Invercargill contact met ze had opgenomen met de melding dat een groot aantal mensen nieuwe batterijen voor hun afstandsbediening hadden gekocht omdat die niet werkten.

Een medewerker van hun AT adviseerde de politie over de frequentie waarop de zender zou kunnen zitten en de politie kwam zo uit bij een legale repeater op een gebouw in de buurt. In het ATOF register stond dat de eigenaar van de repeaterde radio amateur Daniel Erickson was, en dat hij een vergunning had voor de frequentie 434.050MHz. In Nieuw-Zeeland hebben de amateurs een primaire status van 433.050 tot 434.920MHz. Afstandsbedieningen hebben daar een secundaire status. Beide partijen mogen de frequentie dus gebruiken.

Voor niet-ingewijden: de meeste afstandsbedieningen gebruiken de standaard ISM frequentie 433.920. Aangezien de ontvangertjes van die afstandsbedieningen doorgaans geen 2,7kHz bandbreedte met 100dB stopband onderdrukking hebben, worden die compleet geblokkeerd door een signaal op 130kHz afstand. Maar, zoals het zo vaak gaat, is er een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. De repeater is dus momenteel uitgeschakeld terwijl het Nieuw-Zeelandse AT zich beraadt op een oplossing.

Misschien is de oplossing om geen secundaire toepassingen toe te staan die in het dagelijks leven een primaire status krijgen, waardoor de primaire gebruikers uiteindelijk het onderspit delven vanwege "maatschappelijk belang"…