WOB verzoek aan Ofcom over CB lineairs

ofcom

ofcomToen Peter Sampson aan het Engelse AT, Ofcom, vroeg of ze nog iets gingen doen aan CB-ers die 34x het toegestane vermogen de lucht in blazen, antwoordde Ofcom: "We beschouwen dat niet als een zinvol gebruik van onze middelen"

 

 

het WOB-verzoek dat Radio amateur Peter Sampson indiende, vroeg: "wanneer gaat iemand eens tijd besteden aan CB operators die in grote getalen ongecontroleerd lineaire versterkers gebruiken, sommige CB-ers bij me in de buurt blazen regelmatig 400W de lucht in (meestal 's-nachts)"

Ofcom antwoordde:

CB gebruikers delen een frequentieband die onder controle staat van het Ministerie van Defensie (MOD) die de ‘primaire gebruiker’ is, en ze moeten storing veroorzaakt door het MOD accepteren. Het gebruik van CB is toegestaan op basis van 'non-interference, non-protected', dat betekent dat men geen storing mag veroorzaken bij, en geen bescherming tegen storing kan claimen van andere gebruikers in de band.

Dientengevolge beschouwen we het niet als een zinnig gebruik van onze middelen of in het publiek belang om uw klacht verder te onderzoeken.

Wij begrijpen dat dit niet het antwoord is dat u wilt horen, maar we willen u erop wijzen dat er nu 80 CB kanalen beschikbaar zijn in het verenigd koninkrijk.

Dat laatste suggereert dat Ofcom denkt dat Peter Sampson zelf ook een CB-er is. "Als u er last van heeft, schuift u maar een paar kanaaltjes op", of zo. Uitermate vreemd dat als je als amateur (lekker herkenbaar met die calls) een keer buiten je boekje gaat, je meteen een boete aan je broek hebt (in Engeland dan, hier in Nederland moet je het wel heel bont maken wil er iets gebeuren), maar dat men niet het nut ziet van het uit de lucht halen van CB-ers met 4x het maximaal toegestane amateurvermogen waar je examen voor moet doen…