Twee 40m-stoorzenders verdwenen!

hoopantennes

hoopantennesHet IARU Regio 1 Monitoring Systeem (IARUMS) meldt dat twee reeds lang aanwezige stoorzenders in de 40m band verdwenen zijn.

 

 

IARUMS Coördinator Wolf Hadel, DK2OM, zegt in de IARUMS nieuwsbrief van augustus dat Radio Hargeisa in de Somalische republiek op 7.120 MHz, en Radio Ethiopië op 7.140 MHz, in de laatste week van augustus de band verlaten hebben. "We gaan ze niet missen," voegde hij daar aan toe.

IARUMS rapporteerde verder een toename van militair verkeer op 7 en 14 MHz, "in het bijzonder met digital modes vanuit Rusland en China." Daarnaast veroorzaakte een breedband over-the-horizon (OTH) radar in China serieuze problemen op 20 meter, terwijl een Iraanse radar op 28.860 MHz te horen was tijdens sporadische E condities. Het Duitse AT heeft een formele klacht ingediend.

Hadel zegt dat een Russisch marinesysteem dat vermoedelijk opereert vanuit Moskou verschenen is op 7.182 MHz in F1A, met 200 Hz shift, dat zichzelf identificeert als RDL. Het Duitse AT is daarover geïnformeerd.

Hadel rapporteerde daarnaast nog "kinderachtig gedrag" door amateurs in west en oost Oekraïne: "elkaar beledigen of elke dag muziek uitzenden", op 7.055 MHz (LSB).