Ook Nieuw-Zeeland bant Baofeng

41iDhyl0i+L

41iDhyl0i+LHoppa, dat is nummer twee. Het Nieuw-Zeelandse AT, RSM, meldt: "In augustus gaven we al aan dat we een verbod zouden gaan uitvaardigen voor niet-gelimiteerde radio's. Dit om de beschikbaarheid voor het gewone volk van radio's die niet aan de Radio Standards voldoen, te beperken."

 

 

Het verbod is klaar voor publicatie in de staatscourant en wordt op 18 oktober 2018 van kracht. 

Het verbod betreft de levering van tweeweg radio's zoals Baofeng, Pofung en Wouxun aan de amateur markt, maar niet apparatuur die van fabriekswege beperkt is tot de amateurbanden.

Radio amateurs of leveranciers moeten een "leveringsvergunning voor radio's" hebben om deze apparaten te mogen importeren en leveren. 
Als je over zo'n leveringsvergunning beschikt, moet je elke maand opgeven hoeveel je er geïmporteerd en verkocht hebt, inclusief de retourzendingen.

Ik vraag me af wat de grote jongens (Yaesu, Icom) de desbetreffende ministers betaald hebben om deze wetten er doorheen te drukken. Of zouden er echt zoveel wappies zijn die met een bamiporto op politiefrequenties lopen te zieken? En dan nog: een "beperking van fabriekswege" is altijd softwarematig, want dit zijn SDR's. Aangezien de firmware te upgraden is, kan je met een beetje handigheid die beperking er wel uitklussen. Alleen kunnen ze het dan niet meer direct uit de doos. Ook mijn FT857 ken geen grenzen meer, wat toen o.a. nodig was toen we in Regio 1 7100-7200kHz erbij kregen. Van fabriekswege ging hij niet verder dan 7100. Dus mijns inziens stop je het probleem niet. Je bemoeilijkt alleen de invoer. Maar dat zal juist de bedoeling zijn…